Naslovna Vesti Lancia, Opel i DS električni modeli će se proizvoditi u Italiji dok...

Lancia, Opel i DS električni modeli će se proizvoditi u Italiji dok naslednik Fiat Pande stiže u Kragujevac?

591
0

Stellantis će proizvoditi nove potpuno električne vodeće modele za brendove DS i Opel/Vauxhall počevši od 2024. godine, prema dokumentima u koje uvid imao Automotive News Europe.

Modeli će se proizvoditi u Melfiju, u južnoj Italiji.

Proizvodnja bi trebalo da počne krajem 2024. za DS model, internog kodnog naziva D85 i potencijalno nazvanog DS 9 Crossback. Očekuje se da će ovaj model biti fastback srednje veličine sa petoro vrata, sa višim položajem sedenja i sličan po proporcijama sa 4800 mm dugačkim Citroenom C5 X.

Početkom 2025. bi trebalo da usledi sestrinski model koji će zameniti Opel Insigniju koji se proizvodi u Nemačkoj. Novi električni automobil srednje veličine se razvija pod kodnim nazivom OV85 projekat.

Automobili će biti bazirani na novoj arhitekturi pod nazivom STLA Medium. Vozila zasnovana na STLA Medium platoformi će biti dugačka između 4350 i 5000 mm, sa baterijama od 87 do 104 kWh i nudiće domet do 700 km.

Druga dva modela planirana za Melfi su potpuno električna zamena za kompaktni SUV DS 7 Crossback, sa internim kodnim imenom D74, krajem 2025. godine; i sestrinski model za Lanciju sa kodnim imenom L74 koji će se verovatno zvati Aurelia.

Prema dokumentima, Stellantis će godišnje proizvoditi u proseku 90.000 jedinica četiri potpuno električna modela između 2026. i 2029. u Melfiju.

Dok će se Opel i DS modeli preseliti u Italiju, drugi modeli iz bivšeg FCA će se proizvoditi van zemlje.

Prema izvorima dobavljača, oni uključuju:

– naslednik mini automobila Fiat Panda će se proizvoditi ili u Kragujevcu u Srbiji, ili u Trnavi u Slovačkoj.

– sledeća generacija Lancije Ypsilon će se proizvoditi počev od 2024. godine u Saragosi, Španija. Trenutni Ypsilon, lansiran 2011. godine, pravi se u Poljskoj.

Izvor:Autoblog.rs