Naslovna Vesti NAKON SVEGA: Teslini e-automobili iz fabrike u Nemačkoj samo u crnoj i...

NAKON SVEGA: Teslini e-automobili iz fabrike u Nemačkoj samo u crnoj i beloj boji!

175
0

Ukoliko živite u Evropi i planirate ove godine da kupite Tesla Model Y, kada je u pitanju boja nećete imati veliki izbor, jer biće ovaj e-automobil dostupan samo u crnoj ili beloj boji.

Ove dve spoljne boje su jedine koje se nanose na električni krosover u Teslinoj „gigafabrici“ Berlin-Brandenburg, navodi se u izveštaju nemačkog Automobilvoche-a.

Kupci koji naruče model Y u punoj crnoj ili biserno beloj višeslojnoj boji mogu očekivati da će njihova vozila biti isporučena u oktobru, što je razuman rok isporuke. Međutim, oni koji više vole da njihov model Y bude obojen crvenom, plavom ili srebrnom bojom moraće da sačekaju do marta 2023. godine najranije da im EV isporuče iz Tesline „gigafabrike“ u Šangaju u Kini.

Tesla Model Y ušao je u proizvodnju u fabrici u Nemačkoj u martu 2022. godine, ali nije jasno da li je od početka proizvodnje određeno da bude samo u dve pomenute boje, da bi se kasnije uvele i ostale pomenute tri.

U svakom slučaju, to je iznenađujuće s obzirom na ono što je Ilon Mask (Elon Musk) rekao o farbari berlinske fabrike pre dve godine, kada je obećao „najnapredniju farbaru na svetu, sa više slojeva zadivljujućih boja koje se suptilno menjaju sa zakrivljenošću“.

Prema industrijskim izvorima na koje se izveštaj poziva, bilo je problema u farbari od početka proizvodnje u martu, međutim, nikakvi detalji nisu dati, prenosi InsideEvs.

Proizvodnja u Teslinoj nemačkoj fabrici će od ove nedelje imati planiranu pauzu od 12 dana kako bi se optimizovala proizvodnja tokom letnjeg raspusta.

Glavni ciljevi remonta fabrike su da se osigura da karoserije automobila provedu samo 45 sekundi na svakoj proizvodnoj stanici, umesto sadašnjih 90 sekundi, i pređu na rad u tri smene. Ovo važi i za farbaru.

U drugom kvartalu ove godine, Tesline nove fabrike u Teksasu i Nemačkoj doprinele su samo od oko 6.000 automobila ukupnoj proizvodnji kompanije od 258.580 jedinica, ukazali su analitičari. Godišnji cilj proizvođača električnih vozila za Berlin je 500.000 vozila, ali Mask je upozorio da neće biti lako postići taj cilj.

Prošlog meseca vlasnik Tesle je izjavio da fabrike u Teksasu i Berlinu „gube milijarde dolara“ jer nemaju nikakvu proizvodnju i zahtevaju ogromne troškove za rad.

Izvor: Biznis.rs