Naslovna Vesti Ni Indija ne zaostaje: Proizvodnja i prodaja EV hvata zamah i u...

Ni Indija ne zaostaje: Proizvodnja i prodaja EV hvata zamah i u ovoj zemlji!

749
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Bharadwaj 7645
https://commons.wikimedia.org/wiki/Bharadwaj 7645

Indija je ozbiljno pristupila energetskoj tranziciji o čemu svedoči sve više solarnih elektrana, ali i sve veći broj električnih dvotočkaša, trotočkaša i automobila.

Prodaja električnih automobila u Indiji utrostručila se za manje od godinu dana, pišu indijski mediji. U aprilu ove godine u Indiji je prodato 14.179 električnih vozila, a u septembru čak 34.349. Indijska Vlada odlučna je da električne automobile učini pristupačnijim kako bi se više ljudi opredelilo za njih. Osim smanjenja taksi za kupovinu EV u odnosu na benzince i dizelaše, Vlada je najavila i subvencije u vrednosti od tri milijardi evra za proizvodnju električnih vozila.

Najveći indijski proizvodjač automobila, Tata motors, najavio je proizvodnju još 10 modela električnih automobila do 2026. godine. Autokompanija sa središtem u Mumbaju već proizvodi najprodavaniji model električnih vozila u indiji, Tata Nexon EV, a nedavno su predstavili još jedan model na baterije – Tata Tigor.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Rohitsetthachok

Kompanija je saopštila da će ubuduće njihovi modeli biti opremljeni većim baterijama radi postizanja većeg dometa, ali će uz to biti znatno jeftiniji od modela većine svetskih proizvođača.

Najprodavaniji model električnog automobila u Indiji je Tata Nexon koji sa punom baterijom može preći 312 km. Ovaj električni terenac važi za najbezbednije EV dostupno na indijskom tržištu zbog duplih vazdušnih jastuka i zaštićene baterije koja omogućava da se vozilo kreće po poplavljenom ili veoma prašnjavom terenu. Na brzom punjaču može se napuniti do 80 odsto za sat vremena, a ubrzanje od nula do 100 km/s postiže za 9,9 sekundi.

Ovaj model može se nabaviti za 16.000 evra, dok nedvano predstavljeni Tata Tigor košta oko 13.000 evra.

Izvor: Energetskiportal.rs