Naslovna Vesti Novi Chevrolet Bolt biće najjeftinije električno vozilo!

Novi Chevrolet Bolt biće najjeftinije električno vozilo!

394
0

General Motors je u sredu objavio da je snizio cenu najpristupačnijeg Chevrolet Bolta na 26.595 dolara, što ga čini najjeftinijim električnim vozilom u SAD.

Nova cena Bolta je neznatno niža od cene za električni Nissan Leaf, čija je preporučena maloprodajna cena 27.400 dolara. Cena Bolta je pala za 27% u odnosu na model iz 2020. godine, koji je prodat za 36.620 dolara. GM-ov pritisak na električna vozila bio je ometen povlačenjem Bolt baterija, što je dovelo do toga da mu je dobavljač LG platio 1,9 milijardi dolara prošle godine. Serija požara je izazvala povlačenje, što je bilo među najskupljim ikada po vozilu.

GM je zaustavio proizvodnju Bolta u septembru 2021. godine pošto je radio sa LG-em na određivanju prioriteta baterijama za opozvana vozila, ali je kompanija ponovo pokrenula proizvodnu traku početkom aprila 2022. GM je predstavio Bolt krosover, poznat kao Bolt EUV, 2022. godine.

“GM je predstavio Bolt limuzinu 2016. i prodao 23.297 jedinica u 2017. godini. Ali prodaja je opala i generalno je ostala stabilna, a GM je prodao kombinovanih 24.828 Bolt sedana i krosovera 2022. godine. GM je snizio cene kako bi se uverio da su vozila Bolt konkurentna na tržištu”, rekao je portparol Shad Balch.

2023 Bolt EUV počinje od cene koja iznosi 28.195 dolara, što je pad od 6.300 dolara u odnosu na prethodnu cenu. Balch je rekao da je GM posvećen proizvodnji rekordne količine Bolt vozila ove godine. Boltove nove cene mogu privući interesovanje kupaca koji ne mogu da priušte druga električna vozila. Teslino najjeftinije vozilo, model 3, prodaje se za 46.990 dolara i dostiže 48.440 dolara nakon naknada, od kojih su neki industrijski standard. Chevrolet uključuje troškove prevoza dilera u Boltovu osnovnu cenu. Cena modela 3 porasla je za 34% u odnosu na pre tri godine.

U martovskom tvitu, izvršni direktor Tesle Elon Musk istakao je „značajan nedavni inflatorni pritisak u sirovinama i logistici“ kao razlog za povećanje cena. Cene kritičnih metala poput litijuma, nikla i kobalta porasle su u poslednjih godinu dana.
Ford je podigao cenu svog električnog vozila Mustang Mach-E, a Rivian je povećao cene svojih vozila. Američka ekonomija je zabeležila rekordnu inflaciju ove godine, sa oštrim poskupljenjem mnogih dobara, uključujući automobile, što odluku GM-a čini još iznenađujućom.

GM je odbio da kaže da li bi Bolt bio profitabilan sa novim smanjenjem cene.