Naslovna Vesti Proizvođač iPhone telefona prelazi na proizvodnju električnih automobila!

Proizvođač iPhone telefona prelazi na proizvodnju električnih automobila!

730
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Tan Xin Kun
https://commons.wikimedia.org/wiki/Tan Xin Kun

Tajvanski tehnološki gigant Foxconn razmatra proizvodnju električnih vozila (EV) u Evropi, Indiji i Latinskoj Americi, uključujući “indirektnu” saradnju sa nemačkim proizvođačima automobila, najavljeno je u sredu od strane rukovodećih ljudi ove kompanije.

Foxconn, zvanično nazvan Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. ima za cilj da postane glavni igrač na globalnom tržištu električnih vozila i sklopio je ugovore sa američkim proizvođačem električnih automobila Fisker Inc i tajlandskom energetskom grupom PTT PCL.

Obraćajući se novinarima na poslovnom forumu u Taipeiju nakon što je u ponedjeljak predstavio tri prototipa električnih automobila, predsednik Foxonn kompanije Liu rekao je da zbog “ograničenja otkrivanja podataka” ne može dati detalje o njihovim planovima za Evropu, Indiju i Latinsku Ameriku.

Na pitanje da li će sarađivati sa nemačkim automobilskim kompanijama, rekao je kratko i jasno “indirektno”, potvrđujući navode da će se prvo širiti u Evropi, zatim Indiji i Latinskoj Americi, dodajući da je i Meksiko “vrlo moguće odredište”.

Foxconn je ovog meseca kupio fabriku od američke startap kompanije Lordstown Motors Corp za proizvodnju električnih automobila. U avgustu je Foxonn kupio i fabriku čipova na Tajvanu kako bi buduća potražnja za auto čipovima bila zadovoljena.

Foxconn, najpoznatiji po izradi iPhonea za Apple Inc, postavio je cilj da obezbedi komponente ili usluge za 10% svetskih električnih vozila od 2025. do 2027. godine.

Da li će Foxconn postati glavni igrač na tržištu električnih automobila? Videćemo u budućnosti!