Naslovna Vesti Punjači za električna vozila na svakih 60 km? Da li je ova...

Punjači za električna vozila na svakih 60 km? Da li je ova zamisao ostvariva?

131
0

Odbor za saobraćaj i turizam (TRAN) Evropskog parlamenta, početkom ovog meseca, usvojio je izveštaj o predlogu Evropske komisije za postavljanje infrastrukture za alternativna goriva, kojim se podstiče postavljanje novih stanica za punjenje električnih automobila i alternativna goriva.

Ovaj predlog Evropske komisije, za Uredbu o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR), utvrđuje obavezne nacionalne ciljeve za postavljanje dovoljno infrastrukture za alternativna goriva u EU, kako za drumska vozila tako i za plovila te avione.

Prema usvojenom tekstu, stanice za punjenje električnih automobile bi trebalo da budu postavljene (barem) na svakih 60 km duž glavnih puteva u EU i to do 2026. Za kamione i autobuse isti zahtevi bi se primenjivali do 2026., ali samo na baznim TEN-T mrežama, navodi Revija HAK.

Uz to, poslanici Evropskog parlamenta predlažu i postavljanje više stanica za punjenje vodonikom duž glavnih puteva u Evropskoj uniji u poređenju s predlogom Komisije, na svakih 100 km umesto svakih 150 km kao i njihovu bržu izgradnju (do 2028. za razliku od 2031.). Izveštaj će biti na glasanju na plenarnoj sednici EP-a koja će se održati sledeće nedelje u Strazburu.

Izvor: Revijahak.hr