Naslovna Vesti Ruski električni automobil Kama-1 konačno izlazi na tržište? Evo i kada!

Ruski električni automobil Kama-1 konačno izlazi na tržište? Evo i kada!

676
0
yt printscreen

Ruski električni automobil „Kama-1“, prema preliminarnim informacijama trebalo bi da se pojavi na tržištu 2024. ili 2025. godine, izjavio je generalni direktor kompanije „Kamaz“ Sergej Kogogin.

Kako je rekao, ovaj model neće predstavljati konkurenciju velikim automobilskim proizvođačima koji su u električna vozila već uložili ogromna sredstva.

„Odlučili smo se za to šta nam je najisplativije.” naveo je.

Kako je ranije saopšteno, u pitanju je kompaktni krosover sa četiri sedišta, troja vrata, koji ima inteligentni sistem pomoći vozaču ADAS trećeg nivoa. Malo je veći od čuvene ruske „Oke“ (dugačak je 3,4 metra, širok 1,7 metara, visok 1,6 metara).

Električno vozilo je opremljeno litijum-jonskim akumulatorom od 33 kWh i elektromotorom od 80 kW, što mu omogućava da postigne brzinu do 150 km/h i pređe 250 km bez punjenja.

Brzina punog punjenja baterije u normalnom režimu je šest sati, u ubrzanom režimu – 20 minuta. Ubrzanje do 100 km/h za 6,7 sekundi.

Nekoliko faktora ometa popularnost električnih automobila u Rusiji. Prvo, nedovoljan razvoj pumpi za punjenje elektormobila u zemlji. Drugo, visoka cena električnih vozila. Iako je rad električnih vozila jeftiniji u poređenju sa automobilima sa benzinskim motorima. Treće, nedostatak vladinih podsticaja i podrške, zbog čega se u celom svetu razvija ovo tržište.

Treba naglasiti da dugo u Rusiji nije postojala politika podrške za električne automobile. Plan je da se ona pojavi u ovoj godini.

Izvor: Sputniknews.com