Naslovna Vesti Španija i Francuska presavile tabak: Zabranjuju prodaju vozila na fosilna goriva nakon...

Španija i Francuska presavile tabak: Zabranjuju prodaju vozila na fosilna goriva nakon 2035. godine

142
0

Francuska i Španija su se pridružile inicijativi da se prodaja vozila s benzinskim i dizelskim pogonom zabrani nakon 2035. – pet godina ranije nego što je to predviđao prethodni plan – u sklopu nastojanja da se ubrza prelazak na niskougljeničnu privredu.

Te dve zemlje su svoje obećanje dale na razgovorima o klimi COP27 u egipatskom gradu Šarm el Šeiku. Francuska i Španija su se tako našle u grupi novih potpisnika Deklaracije o vozilima s nultom emisijom (ZEVD), pokrenute na prošlogodišnjoj konferenciji u Glazgovu.

Potpisnici – među kojima se nalaze države, lokalne zajednice i kompanije – obavezuju se na 100 posto prodaju vozila s nultom emisijom do 2035. na vodećim tržištima i do 2040. širom sveta.

Ukupan broj potpisnika te deklaracije sada iznosi 214, u odnosu na 130 godinu dana ranije. Ubuduće će ZEVD nadzirati nova grupa, Koalicija za ubrzavanje do nule, čiji cilj je pomoći potpisnicima da sprovedu svoje obaveze.

Kreatori politike žele da smanje ili eliminišu emisije iz automobila, kamiona i drugih oblika prevoza.

Podaci koje je objavio Bloomberg pokazuju da će 2022. biti rekordna godina za prodaju vozila s nultom emisijom, pri čemu će električna vozila činiti 13,2 posto ukupne prodaje u prvoj polovini godine.

Izvor: Seebiz