Naslovna Vesti Volkswagen na korak da nadmaši Teslu, bar kada je prodaja električnih automobila...

Volkswagen na korak da nadmaši Teslu, bar kada je prodaja električnih automobila u pitanju!

219
0

Nemački proizvođač već godinama najavljuje da jednog dana namerava da proda više električnih automobila od američke kompanije. To bi se, prema izveštaju koji je objavio Bloomberg Intelligence, konačno moglo dogoditi 2024. godine.

Tokom narednih nekoliko godina, dva proizvođača automobila će se boriti za vodeću ulogu u globalnoj prodaji električnih vozila, ostavljajući ostatak automobilske industrije daleko iza sebe, navodi se u analizi.

Sa deset različitih brendova pod svojom kontrolom – u rasponu cena i prestiža od Volkswagena (brenda) do marke Bentley – VW grupa može da prodaje širok spektar električnih modela na tržištima širom sveta, kao što su Audi e-Tron, VW ID.3, VW ID.4 SUV i Porsche Taycan, prenosi Investitor.me.

Očekuje se rast prodaje svih marki Volkswagen grupe u narednih nekoliko godina. Sa druge strane, Teslina ograničena linija modela čini kompaniju inferiornom u odnosu na Volkswagenovu ponudu i cene.

Dva tržišta, Kina i Evropa, biće posebno važna u trci dve kompanije u narednih nekoliko godina. Propisi na oba ova tržišta u velikoj meri favorizuju električna vozila.

Prema izveštaju Blumberga, do 2025. godine očekuje se da će električna vozila činiti 25% ukupne prodaje automobila u Kini i 20% u Evropi. Volkswagen, koji ima sedište u Nemačkoj i nekoliko fabrika širom Evrope, već je ispred Tesle u prodaji električnih vozila na Starom kontinentu.

U Kini, međutim, Volkswagen je trenutno daleko iza Tesle u prodaji električnih vozila, zauzimajući samo 3,5% tamošnjeg tržišta električnih vozila prošle godine. Tesla je imala učešće od 13% u prodaji električnih vozila u Kini 2021. godine.

Zanimljivo je da čak 55% prodaje električnih vozila u Kini dolazi od brojnih manjih, uglavnom kineskih, proizvođača automobila.

Modeli električnih automobila trenutno čine samo 11% ukupne prodaje automobila u Kini, ali propisi stavljaju težak teret na leđa proizvođača automobila koji ne prodaju EV, dok nagrađuju one koji to rade, tako da se očekuje da će taj procenat brzo rasti.

Izvor: B92.net / Investitor.me