Naslovna Vesti Automobilska industrija pred velikim promenama – šta nam novine donose?

Automobilska industrija pred velikim promenama – šta nam novine donose?

811
0

Veliki broj proizvođača automobila odavno je već uvideo da dolazi vreme promena, međutim, čini se da je pred njima prelomni trenutak! O čemu se zapravo radi? Tehnologija i ekologija se ruku pod ruku razvijaju neverovatnom brzinom. Kako to utiče na automobilsku industriju?

Ukoliko ste makar malo imali prilike da “zagrebete” u problematiku staklene bašte i uticaja motora sa unutrašnjim sagorevanjem na životnu sredinu, jasno vam je da su promene neizbežne.

Naime, Nemačka kompanija “Folksvagen” je pre nekog vremena najavila da će u Evropi prestati da prodaje vozila sa klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem između 2033. i 2035. godine. Ova vest ne samo da je pokrenula lavinu komentara već je naterala i ostale proizvođače da se dobro zamisle i da razmisle o svojim koracima u budućnosti.

Doneti su brojni sporazumi koji pospešuju i nameću ekološke regulative koje su gotovo svi proizvođači potpisali. Zajedničkim snagama se radi na tome da svi dostignu taj nivo zadatih izduvnih emisija kako bi se postigli standardi.

Foto: Unsplash

U nedavnom gostovanju na televiziju RTS, Aleksandra Graovac, iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova rekla je da u Srbiji postoji oko 60 javno dostupnih brzih punjača.

– Mreža, infrastruktura kao takva nije laka da se sprovede. Tako da električna vozila zahtevaju infrastrukturu za koju su potrebne velike promene i ulaganja. Mi smo još uvek u periodu kada su hibridna vozila koja mogu da idu ili na jedan ili drugi pogon najprihvatljivija.

S obzirom na to da u Srbiji možete naći oko 60 brzih punjača, jasno je da i te kako kaskamo za ostatkom sveta, te se pitamo koliko će se kod nas primenjivati navedeni zakoni i izmene i šta ukoliko ne uspemo da odgovorimo svim izazovima koje pred nas stavlja Evropska Unija?

Možda se čini da je 2033. godina daleko, međutim, vreme brzo prolazi, a mi i dalje raspravljamo o tome da li će i kako naši stari benzinci i dizeli proći tehnički pregled!

Šta vi očekujete u budućnosti i da li mislite da će doći vreme kada će električni automobili konačno biti dostupni svima?