Naslovna Vesti Stiže porez na zagađenje vazduha: EU postepeno ukida motore sa unutrašnjim sagorevanjem

Stiže porez na zagađenje vazduha: EU postepeno ukida motore sa unutrašnjim sagorevanjem

764
0

Koliki je značaj električnih automobila, pogotovo kada je u pitanju očuvanje životne sredine, poslednjih godina postaje sve jasnije. Upravo je iz tog razloga Frans Timermans, poverenik za Evropski zeleni plan, objavio planove za uvođenje električne mobilnosti u EU.

Naime, ovi predlozi uključuju rok za postepeno ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem kao i uvođenje poreza na zagađenje, izjavio je Timermans za britanski Financial Times.

EU takođe insistira na većem broju stanica za punjenje električnih automobila, s obzirom na to da nedavno istraživanje pokazuje da se 70% svih evropskih punionica nalazi u Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj. Dakle, mora se povećati broj istih svuda, kako bi upotreba električnih automobila bila što lagodnija. Samim tim, veruje se da će se povećati i prodaja istih. Timermansovi planovi imaju za cilj da EU učine klimatski neutralnom do 2050. godine.

Brisel će tokom ovog meseca predstaviti niz mera usmerenih na smanjenje prosečne emisije CO2 za 55 odsto, do 2030. u odnosu na 1990. godinu. Stroži standardi emisije primenjivaće se na nove automobile koji se prodaju tokom sledećih 10 godina. Takođe, proizvođači automobila bi trebalo dodatno da plate za motore koji zagađuju okolinu.

Foto: Unsplash

U planu je da se predloži više od desetak mera za sprevođenje ovog cilja u zakonodavstvo. To, međutim, zahteva većinu u evropskom parlamentu i sporazum 27 država članica EU, pre nego što nova pravila stupe na snagu, prenosi Revija HAK.

Hoće li ova ideja uspeti i da li će električni automobili vremenom biti dostupni svima?