Naslovna Vesti Bio membrana petostruko povećava domet električnih vozila!

Bio membrana petostruko povećava domet električnih vozila!

468
0

Bio membrana konačno omogućava litijum-sumpornim baterijama sledeće generacije da dostignu puni potencijal. Naime, naučnici su razvili biološki inspirisanu membranu koja bi mogla da upetostruči kapacitet punjenja baterija električnih automobila, čime se značajno povećava njihov domet.

Tim sa Univerziteta u Mičigenu koristio je reciklirani kevlar – isti materijal koji se nalazi u pancirima – da stvori mrežu nanovlakna sličnu ćelijskoj membrani. Zatim su ovo iskoristili da poprave fundamentalne probleme sa tipom baterija sledeće generacije, poznatom kao litijum-sumpor.

Do sada, ovaj tip ciklusa trajanja baterije – koliko puta se može puniti i prazniti – bio je nedovoljan za komercijalnu upotrebu u električnim vozilima, uprkos prednostima njihovog kapaciteta.

Litijum-sumporne baterije su sposobne da izdrže do pet puta više napunjenosti od industrijskih standardnih litijum-jonskih baterija, koje se koriste u svemu, od pametnih telefona i laptopa do pejsmejkera.

Međutim, inherentna nestabilnost katoda sa litijum-sumpor baterijama koje prolaze kroz 78% promene kazuju da nisu praktične za upotrebu. Još jedna njihova mana je to što vrlo brzo gube na snazi, što dalje implicira da će njihova zamena biti češća nego kada su u pitanju njihove stabilnije “kolege”.

Kamena temeljca potencijal litijum-sumpor akumulatora srednje istraživačke institucije širom sveta žure da pokuša da napravi tehnologija održiv, sa prethodnim proboja sa fokusom na upotrebu fleksibilnog katode .

Danas je izazov napraviti i proizvesti bateriju za električne automobile koja će zapravo zadovoljiti nekoliko uslova pored dometa, uključujući i troškove.

Predviđeni životni vek od 1.000 ciklusa bi značio da bi prosečnu bateriju u automobilu trebalo zameniti otprilike svakih 10 godina, dok su korišćeni materijali daleko veći i manje štetni po životnu sredinu od onih koji se koriste u litijum-jonskim baterijama. Ovo bi moglo da bude savršenstvo, složićete se!