Naslovna Vesti U decembru je u Evropi prodato više električnih vozila nego dizelaša –...

U decembru je u Evropi prodato više električnih vozila nego dizelaša – šta je sa Srbijom?

445
0

U Evropi je tokom decembra zabeležen tržišni udeo električnih vozila (čistih EV-a, ne uključujući plug-in hibride) od 21 posto, čime je nadmašen udeo vozila s dizelskim pogonom prvi put i to za dva posto, javlja Automotive News Europe.

Dok je prodaja dizelaša padala tokom cele godine – na 2,3 miliona registracija na kraju septembra, što je pad od 26 posto u odnosu na prethodnu godinu – registracije električnih vozila su doživele nagli rast, skočivši za oko 91 posto u odnosu na nivo iz 2020., na 801.025 na kraju trećeg tromesečja prenosi Revija HAK.

Prodaja električnih automobila očigledno raste zbog podsticaja za kupovinu u brojnim evropskim državama, ali i poboljšanja infrastrukture.

Kada su u pitanju električni automobili i hibridi u Srbiji, ove godine kao i prethodne država je obezbedila subvenciju za kupovinu ovih vozila.

Čak i pored toga, interesovanje građana u našoj zemlji za električne automobile nije se povećalo.

Cena je jedan od glavnih uzroka zbog koga se električni automobili slabije prodaju. Takođe, razlog je i problem sa infrastrukturom i nedovoljnim brojem punjača.

Iako su vozila na struju budućnost, u Srbiji ih je u toku protekle godine ukupno registrovano oko 50, od čega su većinu kupile velike kompanije koje se bave ekološkim pitanjima ili su služila kao test vozila u firmama koje se bave prodajom tih automobila.