Naslovna Vesti CATL investira 7,3 milijarde evra u fabriku baterija u Mađarskoj

CATL investira 7,3 milijarde evra u fabriku baterija u Mađarskoj

194
0
FOTO: https://commons.wikimedia.org/wiki/ Giorno2
FOTO: https://commons.wikimedia.org/wiki/ Giorno2

Mercedes-Benz Group AG će se pridružiti kineskoj firmi Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) u izgradnji fabrike baterija u Debrecinu s ulaganjem od neverovatnih 7,3 milijarde evra (7,6 milijardi USD), piše Bloomberg.

Postrojenje će imati kapacitet od 100 gigavat sati, dovoljno za napajanje više od milion automobila, a radiće na obnovljivu energiju, prema CATL-u, najvećem svetskom proizvođaču baterija za električna vozila.

Postrojenje će biti smešteno u Debrecinu (225 km istočno od Budimpešte), u neposrednoj blizini kupaca BMW AG, Stellantis NV i Volkswagen AG, rekao je CATL.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Levente Magyar rekao je da će fabrika izgrađena na lokaciji od 21 hektara otvoriti oko 9.000 novih radnih mesta.

CATL će koristiti električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i razmatra razvoj solarne energije s lokalnim partnerima u zemlji.

“Greenfield projekat u Mađarskoj biće veliki korak u globalnom širenju CATL-a, a takođe i važan korak u našim naporima da damo izuzetan doprinos zelenoj energiji za čovečanstvo.”, zaključuju iz kineske kompanije.

Izvor: Seebiz.eu

Foto:https://commons.wikimedia.org/wiki/Giorno2