Naslovna Vesti Novi Tesla Model Y dolazi nam sa kineskim pogonskim sklopom!

Novi Tesla Model Y dolazi nam sa kineskim pogonskim sklopom!

214
0

Nova, osnovna verzija Tesle Model Y koja će se proizvoditi u Nemačkoj biće po svemu sudeći opremljena pogonom koji delimično dolazi iz Kine, odnosno njihovog automobilskog diva BYD. Tesla je već dobila odobrenje EU-a za taj model, piše Teslamag.de.

Tesla i BYD su formirali partnerstvo, a zahvaljujući njemu kineski proizvođač je već počeo da snabdeva Teslu svojim baterijama. Proizvodnja nove verzije Modela Y bi navodno trebalo da počne tokom ovog ili sledećeg meseca, navodi Jutarnji.hr.

U dokumentima do kojih je došao Teslamag.de novu verziju interno zovu “Type 005”, a auto ima bateriju kapaciteta 55 kWh što je dovoljno za još uvek vrlo dobrih 440 km dometa. Potrošnja energije je samo 15,5 kWh na 100 kilometara.

Navodno se radi o revolucionarnoj strukturalnoj bateriji koja je delimično deo strukture automobila. Sličan koncept je BYD već ranije predstavio na svom modelu Seal. Novi verzija Modela Y ima 2087 kg što je 66 kg manje od verzije s baterijom od 60 kWh koja je sertifikovana pre godinu dana. Očekuje se zvanična potvrda novog modela.

Izvor: Jutarnji.hr