Naslovna Vesti Da li motori na dizel i benzin odlaze u istoriju? Nemačka auto-kompanija...

Da li motori na dizel i benzin odlaze u istoriju? Nemačka auto-kompanija otkriva svoje planove za budućnost!

956
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Alexander Migl
https://commons.wikimedia.org/wiki/Alexander Migl

U SAD i Kini klasični motori će potrajati mnogo duže nego na Starom kontinentu. U intervjuu za “Merkur” šef prodaje marke “Folksvagen” Klaus Zelmer najavio je da nemački proizvođač u svojoj ponudi 2035. u Evropi neće imati modele sa pogonom na benzinske i dizel motore.

Sjedinjene Države i Kina imaće ih na raspolaganju još neko vreme, dok nedostatak infrastrukture u Južnoj Americi i Africi znači da će ove regije i dalje dobijati vozila koja pokreću benzinski i dizel motori.

– U Evropi ćemo prestati da ih nudimo između 2033. i 2035, u Sjedinjenim Državama i Kini nešto kasnije – rekao je Zelmer nemačkim novinama, prenosi “Autonjuz”.

“Folksvagen” želi da se 70 odsto njegove prodaje na Starom kontinentu sastoji od električnih vozila do kraja ove decenije.

Naime, Folksvagen se sve više ugleda na Teslu. Nemački koncern do 2030. namerava da izgradi šest novih fabrika za proizvodnju baterija za električne automobile. Planira se takođe i stvaranje evropske mreže stanica za brzo punjenje baterija na vozilima. Uz pomoć sopstvene mreže fabrika u kojima se proizvode baterije, nemački koncern želi da se uključi u popularizaciju e-vozila. S većom ponudom, cene takvih automobila trebalo bi da padnu. Najveći evropski proizvođač na taj način direktno napada američkog rivala Teslu.