Naslovna Automobili Prednosti i mane električnih automobila

Prednosti i mane električnih automobila

1482
0
prednosti i mane elektricnih automobila
Unsplah

Kada su upitanju prednosti i mane električnih automobila, na šta vi prvo obraćate pažnju? Da li se usredsređujete na prednosti ili ipak mane? Šta je to što vas odvraća od kupovine električnog automobila? Loša infrastruktura, manji broj stanica za punjenje ili cena električnih automobila?

Prednosti i mane električnih automobila – šta je presudilo?

Benzinac ili dizelaš – do pre samo nekoliko godina ovo je bilo glavno pitanje pri kupovini novog automobila… Doduše, i danas je u neku ruku tako, s tim što zahvaljujući napredku tehnologije sada u ponudi imamo i električne automobile, novu zanimaciju okorelih ljubitelja dobrih vozila! 

Iako je bilo nevernih Toma koji su tvrdili da električna vozila nikada neće doživeti procvat, nedavno istraživanje koje je objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA) tvrdi drugačije. 

Naime, ne samo da je prodaja elektičnih vozila zaživela, već je i porasla za 41% u odnosu na 2019. godinu! Pored ovog fantastičnog podatka, imamo još jedan – prodaja električnih automobila stigla je do rekordne brojke od tri miliona prodatih vozila u jednoj godini, piše u izveštaju Global Electric Vehicle Outlook 2021! 

Kako i sami stručnjaci navode, u narednih deset godina desiće se ekspanzija električnih vozila! Iako je najveći rast prodaje zabeležen u Kini, izgleda da je Evropa na dobrom putu da je pretekne bar u ovom segmentu! Šta se to desilo pa se ljudi više odlučuju za električna vozila? Da li je ovaj relativno nov koncept u svetu automobilske industrije pun pogodak? 

Hajde da vidimo koje su prednosti i mane električnih automobila. Nakon toga ćemo izvući valjani zaključak.

Prednosti elektrčnih automobila

Postoji nekoliko značajnih prednosti posedovanja električnog automobila. Hajde da saznamo i koje.

1. Električni automobili su bolji za životnu sredinu 

Veliki broj kupaca “prelazi” na električni automobil jer je bolji za očuvanje životne sredine. 

Potpuno električna vozila (ne hibridi) ne koriste izduvni sistem, nemaju emisiju štetnih gasova. Dakle, nema ispuštanja štetnih gasova, samim tim, nema zagađenog vazduha! I sami ste svedoci trenutne situacije. Nivo zagađenosti vazduha je konstantno visok i svi se trude da doprinesu tome da se ista ta zagađenja smanje. Odluka da vozite električni automobil je jedna od najboljih!

2. Električna energija može biti obnovljivi izvor, benzin ne može

Električni automobili se mogu prirodno napajati obnovljivim izvorima poput sunca, vetra i vode. Benzin se, međutim, stvara pomoću nafte, koja je prirodni resurs, ali nije obnovljiv. Za one koji žele da obnovljivi izvori energije još više teku, kupovina električnog automobila kao i instaliranje solarnih panela koji će napajati elektični automobil je i više nego pametna investicija. Stavite sve na papir i podvucite crtu – šta vam je isplativije? 

3. Ređe i jeftinije održavanje 

Bez upotrebe benzinskog motora, električnim automobilima nije potrebno ulje. To znači da više nema zamene ulja. Takođe ćete se odreći svakog drugog održavanja i popravki povezanih sa tradicionalnim motorom na gas.

Foto: Unsplash

4. Tiši su od benzinaca

Električni automobili su gotovo nečujni, posebno kada u potpunosti rade na baterije. U nekim državama zakonodavci su razmotrili potrebu da električni automobili imaju ugrađene uređaje za stvaranje buke kako bi pešaci znali da dolaze.

5. Trajanje i cena baterije

Baterije su sastavni deo električnog vozila. Većina baterija na električnim vozilima je od litijuma. S obzirom na to da pun kapacitet litijum-jonske ćelije baterije može izdržati od 300 do 500 ciklusa, baterija može trajati i do 10 godina! Sa poboljšanim tehnologijama, očekuje se da će cena ovih baterija još više pasti.

6. Laka vožnja

U svetu automobila, električni automobili imaju najjednostavniji način vožnje. Komercijalni električni automobili dolaze sa menjačem koji se sastoji od samo jednog dugog stepena prenosa. 

Ovo efikasno eliminiše potrebu za dodavanjem mehanizma kvačila. Stoga električnim automobilom možete upravljati samo uz pomoć gasa, kočnice i menjača. 

Još jedna zaista korisna karakteristika je regenerativno kočenje. U normalnim automobilima postupak kočenja predstavlja totalno rasipanje kinetičke energije koja se oslobađa kao toplota trenja. Međutim, u električnom vozilu se ista energija koristi za punjenje baterija.

S obzirom na to da će potražnja za naftom rasti jer se zalihe samo troše, električni automobil će najverovatnije biti uobičajeni način prevoza u bliskoj budućnosti. Prednosti i mane električnih automobila – da li ima više prednosti?

Jasno vam je da su prednosti električnih automobila nesagledive! Pored toga što uz pomoć njih čuvate životnu sredinu, čuvate i vaš budžet! Hajde da vidimo koje su mane elekrtičnih automobila.

Foto: Unsplash

Mane električnih automobila

1. Električni automobili imaju kraći domet

Električni automobili su ograničeni dometom i brzinom. Većina ovih automobila ima domet od oko 50-100 km/h nakon čega zahtevaju ponovno punjenje. Još uvek se ne mogu koristiti za duga putovanja, ali proizvođači rade na tome, te ćemo se vrlo brzo susresti sa mašinom koja će ispuniti sve naše kriterijume.  

2. Duže vreme punjenja

Punjenje rezervoara za gorivo može trajati do tri minuta na benzinskoj pumpi, dok punjenje baterije električnog automobila traje mnogo duže. U zavisnosti od modela, električnom automobilu ponekad može trebati i do 20 sati da se potpuno napuni. Noviji i skuplji modeli mogu se napuniti za samo četiri sata. 

Postoje i punjači koji se mogu kupiti, a dostupni su i kompleti koji pomažu u smanjenju vremena punjenja. Međutim, za sve dodatne stvari potreban vam je novac. Dakle, ovo je još uvek velika investicija za obične ljude! 

3. Obično su skuplji od automobila na benzinski pogon

U potpunosti električni modeli pojedinih automobila su uvek skuplji od kolega koji idu na benzin. Osnovni električni modeli koštaju oko 30.000 dolara, a cene luksuznih modela penju se do čak 80.000 i više dolara. 

Foto: Unsplash

4. Teže pronalaženje elektro punjača 

Ovo je zaista, pored cene, jedan od većih nedostataka kada su električni automobili u pitanju. Kao što smo već napomenuli, baterija se brzo potroši, a trenutno, bar u Srbiji, stanice za elektro punjače nemate na svakom koraku.

Ukoliko sagledate prednosti i mane električnih automobila, jasno vam je ko pobeđuje u ovoj trci. Da, mnogo je više prednosti nego mana, mada svakako razumemo i odbojnost prema električnim automobilima jer još uvek nisu ispunjeni svi uslovi za jednostavno korišćenje istih, bar u našoj zemlji.

U svakom slučaju, napravite plan, informišite se na vreme, sagledajte sve prednosti i mane električnih automobila i donesite odluku. I verujte nam, nećete se pokajati šta god da odlučite!