Naslovna Vesti Drvlje i kamenje na švajcarski plan za zabranu vožnje električnih vozila!

Drvlje i kamenje na švajcarski plan za zabranu vožnje električnih vozila!

246
0

Švajcarsko udruženje uvoznika automobila je uzvratilo na vladin predlog da se ograniči upotreba električnih vozila kod nestašica struje, rekavši da bi sam predlog mogao da podstakne potrošače da se odluče za sigurniju varijantu – kupovinu automobila koji sagorevaju fosilna goriva.

“Naši članovi i službeni trgovci brojnih auto marki promovišu električne automobile uz veliki napor, od oglašavanja do troškova salona u kojima izlažu električne automobile. Sada Savezno veće ovim postupkom dovodi u pitanje elektromobilnost i nanosi štetu”, rekao je Andreas Burgener, direktor udruženja švajcarskih uvoznika automobila, javlja Reuters.

“Kupci koji sada planiraju da kupe ili naruče novi automobil dobro će razmisliti da li im je zaista potreban električni auto ili se vraćaju benzinu ili dizelu.”

Vlada Švajcarske je predložila niz oštrih mera za očuvanje energije jer se nazire nestašica plina i struje koje bi u najgorem scenariju mogle dovesti do ošte racionalizacije, podseća Jutarnji.hr.

Između ostalog, nacrtom pravila bi se ograničila privatna upotreba električnih vozila, osim ako to nije hitno potrebno za rad, kupovinu, posetu lekaru ili verske obrede. Uvoznici tvrde da se takvim predlogom u pitanje dovodi prodaja električnih automobila, čime se ugrožavaju i šanse sektora za postizanje ciljeva za smanjenje emisija ugljenika, navode iz udruženja.

Izvor: Jutarnji.hr