Naslovna Vesti Električna rikša – zašto da ne!

Električna rikša – zašto da ne!

321
0
Foto: Audi / Nunam
Foto: Audi / Nunam

Audi je našao način da iskoristi stare baterije iz električnih automobila, a znate li kako? Kompanija poznata po luksuznim automobilima u budućnosti će učestvovati u proizvodnji rikši na električni pogon, kao i osmišljavanju infrastrukture za njihovo punjenje.

Na ovom projektu rade zajedno Audi i nemačko-indijski startap Nunam, a prvi rezultati su već vidljivi. Oni su odlučili da iskoriste stare baterije iz automobila za pogon rikši, za što su još uvek dovoljno dobre, piše Index.hr.

“Baterije u automobilima su projektovane za vek trajanja automobila. Ali i nakon radnog veka u autu u njima još uvek ima puno snage”, kaže osnivač Nunama Prodip Chatterjee i objašnjava: “Za vozila manjeg dometa i skromnijih potreba za snagom, kao i onih manje mase, ovakve baterije su obećavajuće.”

Nunam nije prva firma koja je ponudila rešenje elektrifikacije rikši, prevoznog sredstva koje je izuzteno popularno na indijskim putevima. Međutim, za razliku od ranijih rešenja s klasičnim olovnim baterijama, ova su puno efikasnija, a i obuhvataju celokupan krug korišćenja.

Naime, kako indijska elektromreža još uvek većim delom koristi ugalj za proizvodnju električne energije, Nunam je ponudio i punjače. Oni imaju solarne panele te energiju skladište u Audijeve baterije.

Električne rikše s Audijevim baterijama mogu se videti i u Evropi, tačnije na Greentech festivalu u Berlinu, gde svi zainteresovani mogu da ih isprobaju.

Izvor: Index.hr