Naslovna Vesti Električna vozila zagađuju više od običnih? I taj problem je rešen!

Električna vozila zagađuju više od običnih? I taj problem je rešen!

182
0

Startup The Tire Collective je smislio uređaj koji, još uvek prototip, može da uhvati oko 60% sitnih čestica koje proizvode gume, vrsta zagađenja koja se povećava sa električnim vozilima. Zašto?

Električni automobili zagađuju manje od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, ali postoji jedan aspekt u kome električni automobili zagađuju više od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem – a to su čestice, odnosno prašina od guma.

Start up The Tire Collective je dizajnirao sistem koji eliminiše tu pretnju. Prema podacima ove kompanije, korišćenje guma širom sveta stvara oko 50 odsto ukupne emisije čestica u vazduh.

To su mešavine mnogih hemijskih supstanci koje su štetne za ljude, životinje i životnu sredinu. Istovremeno, njihovo normalno habanje i habanje stvara toliko mikroplastike da se gume sada smatraju drugim najvećim zagađivačem u našim okeanima, posle plastike za jednokratnu upotrebu.

Tire Collective je pokušao da pronađe rešenje za ovaj problem postavljanjem fiksnog uređaja blizu guma koji hvata čestice habanja. Uređaj je zasnovan na svojstvima statičkog elektriciteta.

Naelektrisane čestice izlaze iz guma tokom normalne upotrebe i umesto da lete nasumično, uređaj ih hvata. Uređaj je rezultat saradnje četiri osobe koje su studirale inženjering na Imperijal koledžu u Londonu i Kraljevskom koledžu umetnosti.

U prvoj fazi uhvaćeno je oko 60% štetnih čestica. Očekuje se da ovaj sistem ima potencijal da uhvati do 90% čestica.

Izvor: b92