Naslovna Vesti Električni automobil iz Bugarske će biti među najjeftinijim na tržištu!

Električni automobil iz Bugarske će biti među najjeftinijim na tržištu!

191
0
Foto: e.GO promo
Foto: e.GO promo

Izgradnja fabrike električnih automobila u bugarskom gradu Loveču, koju je pre godinu dana dogovorio tadašnji ministar privrede Kiril Petkov sa investitorom, praktično je već počela.

Ovo je za Bugarski nacionalni radio (BNR) potvrdio izvršni direktor kompanije “NEXT e GO – Bugarska”, arhitekta Lubomir Stanislavov. Očekuje se da će prvi kompletirani testni automobili napustiti fabriku do kraja sledeće godine.

Planirano je da posao u fabrici dobije nešto više od 1.000, a proces zapošljavanja odvijaće se u fazama. Investitor već ima sve dozvole za gradnju, izabran je glavni izvođač projekta, počelo je ograđivanje terena za izgradnju fabrike, piše sajt novinite.com.

Glavne komponente – na primer, noseća konstrukcija automobila, proizvodiće se na licu mesta, ali će određeni sklopovi, kao što su elektromotor, baterija, sedišta dolaziti od spoljnih dobavljača, objasnio je Stanislavov.

“Naše tržište je najmanje u EU. U ovoj sferi – prodaji novih automobila po glavi stanovnika, mi zaostajemo za EU, Zapadnom Evropom, pa čak i svim zemljama Istočne Evrope. Ali u okviru opšteg tržišta – globalnog ili evropskog, to će biti jedan od najpristupačnijih električnih automobila koji će biti u ponudi.”

Masovna serijska proizvodnja počeće 2024. godine, kada se očekuje velika potražnja za ovom vrstom automobila, precizirao je izvršni direktor.

Prema njegovim rečima, električni automobili su budućnost automobilske industrije jer su praktični, laki za rukovanje i skoro da ne zahtevaju održavanje. Novo postrojenje će oživeti privredu grada, očekuju meštani.