Naslovna Vesti Električni Piëch GT u pripremi za “lansiranje”!

Električni Piëch GT u pripremi za “lansiranje”!

784
0
Foto: Piëch Automotive
Foto: Piëch Automotive

Da li vam je poznato prezime Piëch? Kako i ne bi bilo, kada je bivši šef Volkswagen grupacije Ferdinand Piëch toliko učinio za automobilksu industriju. Sada je na red došao Antoan, sin bivšeg šefa Volkswagen grupacije Ferdinanda Piëcha Naime, koji je tvorac Piëch GT električnog sportskog kupea!

Prema objavljenim podacima, Piëch GT je dvosed sa težinom od 1800 kg i autonomijom od oko 500 km (prema WLTP normama). Piëch GT dolazi sa tri elektromotora (svaki sa po 150 kW/204KS), kao i baterijama od 75 kWh, pri čemu punjenje od 0 do 80% kapaciteta navodno traje samo osam minuta. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 3,0 sekundi, a do 200 km/h iznosi 9,0 sekundi. Moglo bi se reći da su performanse ovog električnog automobila izvandredne!

Pored ovoga, bitno je napomenuti i da je automobil dugačak 4432 mm, širok 1991 mm, visok 1250 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 2620 mm.

Foto: Piëch Automotive

Interesantno je to da je električni Piech GT prvi put otkriven na sajmu automobila u Ženevi 2019. godine, ali kao što je slučaj sa svim ambicioznim start-up kompanijama, od tada nismo čuli ništa više o njemu. Međutim, pre samo nekoliko dana iz kompanije stiže najava da su prebrodili sva iskušenja uzrokovana pandemijom i da se konačno vraćaju “na traku”.

Klaus Schmidt, bivši šef BMW-ovog M odeljenja više od 30 godina, jedan je od programera Piech GT -a. Njegov tim će testirati vozilo kroz dve serije prototipova u martu 2022. odnosno 2023. godine. Proizvodnja će početi 2024. godine – pod pretpostavkom da sve ide po planu. Cena će biti saopštena u narednim mesecima. Najavljuje se 1.200 primeraka godišnje, a pored Evrope prodaja će se odvijati i u Kini i Americi.