Naslovna Vesti Elektrifikacija na velikom testu: Električni automobili skuplji za 9.000 evra!

Elektrifikacija na velikom testu: Električni automobili skuplji za 9.000 evra!

185
0

Poskupljenja su neretko na nivou iznosa za koje smo još donedavno mogli da kupimo solidan polovni automobil.

8520 evra, 6430 evra, 2600 evra: to nisu cene polovnih automobila, već iznosi poskupljenja za najpopularnije električne automobile u Nemačkoj, Teslu Model 3, Fiat 500e i Volkswagen ID.3. A ni to nije najgore, jer je Ford Mustang Mach-E za samo godinu dana poskupeo neverovatnih 9000 evra, piše Index.hr.

To su podaci tamošnjeg Centra za istraživanje autoindustrije (CAR), koji potvrđuju drastičan rast cena na nemačkom tržištu. Pregledom 15 najpopularnijih električnih automobila dolazi se do neverovatnog podatka – automobili su u proseku poskupeli 14.5 posto ili 5385 evra.

Pritom je rast cena zahvatio sve, od low budget marki pa do premiuma poput Audija. Poskupeli su i “fosilaši”, ali ipak nešto manje. Prosečno poskupljenje kod modela pokretanih fosilnim gorivima iznosi 12.5% ili 3530 evra.

Kako je objavio nemački Handelsblatt, samo će izrada baterija u narednim godinama zbog rasta cena sirovina skočiti 22 posto. A još pred koju godinu se prognozirao drastičan pad cena i rast konkurentnosti električnih pogona.

U CAR-u su mišljenja da će se zbog rasta troškova nabavke sirovina razlika u cenama još povećati. Pre svega zbog viših troškova nabavke poluprovodnika i sirovina, koji su potrebniji za električna vozila. A sve to bi moglo da uspori elektrifikaciju.

Izvor: Index.hr