Naslovna Vesti Kinezi najavljuju električni automobil sa dometom od 1.000 km!

Kinezi najavljuju električni automobil sa dometom od 1.000 km!

146
0

Već smo se pomirili s činjenicom da Kina ima veliku prednost u istraživanju i proizvodnji baterija za električna vozila. Tako i sve ključne vesti o toj tehnologiji dolaze iz najmnogoljudnije države na svetu.

Sada je proizvođač baterija CATL najavio da će u novi električni automobil Zeekr 001 (Geely grupa) ići baterija Qilin koja će mu omogućiti domet od čak 1000 kilometara. Automobil će se na tržištu pojaviti sledeće godine. Kako je CATL došao do povećanja dometa? Pre svega, reč je o divu koji drži 35 posto tržišta baterija u svetu, a onda si može priuštiti opsežna istraživanja. Proizvođač tvrdi da je postigao gustinu energije od 255 Wh/kg, što bi trebalo da bude 13% bolje od novih ćelija koje Panasonic isporučuje Tesli. Osim uštede prostora s većom gustinom energije, promenjen je i sistem hlađenja koji omogućava punjenje od 10 do 80% za 10 minuta, navodi Revija HAK.

Zeekr je najnoviji premium brend kineske grupacije Geely. Bazira se na Geelyjevoj modularnoj SEA platformi – to je arhitektura koju koriste Volvo, Polestar te Smart (u suvlasništvu Geelyja i Mercedesa). Očekuje se da će sve ove marke brzo dobiti CATL-ove nove baterije.

CATL je dobavljač i za druge marke u Evropi pa se očekuje da ćemo do kraja 2023. godine dobiti barem jedan evropski električni automobil sa novim baterijama.

Izvor: Revijahak.hr