Naslovna Vesti Ginisov rekord je oboren: Toyota Mirai prešla 1359 kilometara sa jednim punjenjem

Ginisov rekord je oboren: Toyota Mirai prešla 1359 kilometara sa jednim punjenjem

410
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Turbo-myu-z
https://commons.wikimedia.org/wiki/Turbo-myu-z

Ginisov rekord je oboren – Toyota Mirai sa vodoničnim gorivnim ćelijama pešla je 1359 kilometara sa jednim punjenjem. Da je postavljen novi svetski rekord za vozila na ovaj pogon zvanično su potvrdili iz Ginisove knjige rekorda.

U toku dva dana, veoma pažljive vožnje po južnoj Kaliforniji, sa jednim petominutnim potpunim punjenjem, oboren je rekord.

Do kraja putovanja, Mirai je potrošio ukupno 5,65 kg vodonika i prošao ukupno 12 vodoničnih stanica duž trasa vožnje bez dopunjavanja gorivom.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Jakub “Flyz1” Maciejewski

Automobil je u saobraćaju učestvovao uglavnom tokom gužvi i na temperaturama između 18 i 28 stepeni Celzijusa.

“Ponosni smo što smo lideri u ovoj uzbudljivoj tehnologiji, koja je samo jedan segment rastućeg asortimana vozila sa nultom emisijom u našem portfoliju”, rekao je Bob Karter, potpredsednik Toyote za Severnu Ameriku, piše CarSifu.

Model Mirai je deo druge generacije električnih vozila s gorivnim ćelijama, ima bolje performanse, elegantniji je i dinamičnijeg dizajna, a odlikuje se i novom voznom dinamikom u poređenju s prvom generacijom.

Prednost upotrebe vodonika je ta što može da pruži mobilnost uz nultu emisiju što je u trenutku kada traje globalna borba da smanje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte veoma važno.

Izvor:energetskiportal.rs