Naslovna Vesti Jugo se vraća na velika vrata ali u električnom izdanju?

Jugo se vraća na velika vrata ali u električnom izdanju?

1078
0
Render: Dejan Hristov
Render: Dejan Hristov

Ljubitelji starog dobrog Juga koji je proizveden u 800.000 primeraka, od kojih je oko 150.000 završilo na putevima SAD, radujte se – makedonski dizajner Dejan Hristov došao je na ideju da kao polaznu osnovu za dizajn svog automobila na električni pogon uzme baš Juga!

S obzirom na to da je proizvodnja Juga u pogonima kragujevačke fabrike počela 1980. godine a prestala 2008. godine, obožavaoce ovog automobila obradovala je vest da nova, poboljšana i električna verzija stiže do 2025. godine, ukoliko sve bude išlo kako treba.

Naime, Dejan Hristov se baš potrudio da prepoznatljive linije “jugića” ostanu što verodostojnije originalu, ali i da istovremeno kreira savremeni automobil koji će se dopasti kupcu 21. veka.

Render: Dejan Hristov


Yugo BEV (Battery Electric Vehicle) za razliku od starog Juga ima robusniji sportski izgled, proširene blatobrane i moderno dizajnirani široki prednji i zadnju branik.

Kao potpuno električni automobil supermini klase, sa dovoljno konkurentnom cenom, novi model Juga koji će raditi na baterije preti da postane i više nego ozbiljan konkurent već poznatim modelima poput Pežoa 208 i Renoa 5. Kako se navodi, po cenovnom rangu bi trebalo da bude bliži Dačiji Spring.

Render: Dejan Hristov

Ono što je interesantno u čitavoj ovoj priči je i to što makedonski dizajner planira da svoj projekat pošalje Vladi Srbije i da tako predstavi svoju viziju novog modela Juga. Dejan smatra da bi u ovom projektu mogla da učestvuje i hrvatska kompanija Rimac Automobili dok bi za razvoj i proizvodnju bila zadužena kompanija Stellantis, čiji je Fiat sastavni deo.

Radove Dejana hrostova možete pogledati OVDE.

Hoće li električna verzija modernog Juga doživeti slavu svog prethodnika?

Prethodni tekstOd sledeće godine na tržištu samo električni automobili: Hoće li Norveška uspeti u svojoj zamisli?
Sledeći tekstMini električni automobil podigao prašinu: Proizvodnja još nije ni počela!