Naslovna Vesti Mini električni automobil podigao prašinu: Proizvodnja još nije ni počela!

Mini električni automobil podigao prašinu: Proizvodnja još nije ni počela!

1143
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Alexander Migl
https://commons.wikimedia.org/wiki/Alexander Migl

Ukoliko ste ljubitelji električnih automobila i verno pratite sve novosti iz ove industrije, verujemo da će vas obradovati vest o City Transformeru, električnom automobilu za koji predviđaju da će dominirati u gradovima budućnosti.

Naime, kompanija iz Izraela razvila je mini električni dvosed dužine 2,5 m, koji nosi jednostavnu oznaki CT1.

Dizajneri su pošli od toga da žele automobil sa što manjom bazom, koji će zauzimati mali deo parking prostora u već pretrpanim velikim gradovima koji vrve od automobila! Zamisao dizajnera zaista nije loša ali hoće li vozilo biti stabilno, jedno je od prvih pitanja! Dizajneri tvrde da će i te kako posedovati stabilnost, s obzirom na to da CT1 poseduje visok profil. Šta je još interesantno?

Dizajneri navode da će ovo vozilo imati mogućnost menjanja svoja širine. Šta su zapravo zamislili? Ovaj mini elekrtični automobil će tokom rešima vožnje imati širinu 140 cm, dok će se prilikom parkiranja širina vozila smanjiti na samo 100 cm. Pitate se kako? Tako što će se točkovi uvući u karoseriju!

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Alexander Migl

CT1 će za potrebe kretanja koristiti dva manja elektromotora koji će biti smešteni u zadnjim točkovima i imaće mogućnost razvijanja brzine od 90 km/h.

Baterija će se nalaziti u podu automobila a domet predviđen za ovo vozilo iznosi 0d 120 do 180 km. Ono što je takođe vredno pomena je i to da će baterija imati mogućnost da se napuni za 30 minuta i to do 80% svog kapaciteta.

Cena CT1 električnog automobila iznosi 12.500 evra ukoliko se automobil sada rezerviše a početak proizvodnje najavljen je za 2024. godinu.

Da li je ovakva vrsta električnog automobila budućnost kada je gradska vožnja u pitanju?