Naslovna Vesti Mercedes i Rivian dogovorili proizvodnju električnih kombija u Evropi

Mercedes i Rivian dogovorili proizvodnju električnih kombija u Evropi

148
0

Mercedes i Rivian su saopštili da su potpisali Memorandum o razumevanju, u cilju stvaranja zajedničke kompanije za proizvodnju električnih kombija u Evropi.

Dve kompanije planiraju da izgrade potpuno novi proizvodni pogon za električna vozila koji će koristiti postojeću lokaciju Mercedesa u centralnoj ili istočnoj Evropi. Fabrika će proizvoditi vozila za Mercedes i Rivian.

„Oduševljeni smo što smo ćemo ostvariti partnerstvo sa Mercedes-Benzom na ovom projektu“, rekao je R.J. Scaringe, izvršni direktor Riviana. „Mercedes‑Benz je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih svetskih automobilskih kompanija i verujemo da ćemo zajedno proizvesti zaista izuzetne električne kombije koji će koristiti ne samo našim kupcima, već i planeti.“

Kompanije očekuju da prave najmanje dva modela kombija u fabrici, jedan baziran na VAN.EA, Mercedes-ovoj potpuno električnoj arhitekturi kombija, a drugi na platformi Rivian Light Van.

Mercedes i Rivian predviđaju proizvodnju optimizovanih vozila dizajniranih da omoguće fabrici da pravi oba proizvoda na istoj liniji. Oni, međutim, neće biti ograničeni samo na ove kombije, a kompanije kažu da će se „istražiti i dalje opcije za povećanje sinergije iz zajedničkog preduzeća“.

„Od 2025. pa nadalje, svi kombiji bazirani na našoj novoj arhitekturi VAN.EA biće samo električni“, rekao je Mathias Geisen, šef u Mercedes-Benz Vans. „Oduševljen sam što kao deo ove transformacije sada udružujemo snage sa Rivianom – veoma dinamičnim i inspirativnim partnerom sa jakom tehnološkom pozicijom.”

Rivian i Mercedes navode i da dele istu ambiciju, da „brzo povećaju proizvodnju električnih kombija kako bi pomogli svetu da pređe na čistiji transport“. Tvrde da će im zajednički rad omogućiti povećanje efikasnosti i učiniti ove proizvode pristupačnijim za sve.

Izvor: autoblog.rs