Naslovna Vesti Visoki troškovi električne energije utiču na atraktivnost električnih automobila!

Visoki troškovi električne energije utiču na atraktivnost električnih automobila!

143
0

Visoki troškovi energije prete budućnosti električnih automobila, upozorili su šefovi industrije u Nemačkoj, piše The Guardian. Rast cena električne energije, kao i cena te dostupnost sirovina, uz hroničnu nestašicu delova i sveprisutno smanjenje prihoda građana imaju značajan uticaj na proizvodnju i prodaju automobila.

Kako piše Revija HAK, ako se ovakav trend nastavi, postoji zabrinutost da će doći do posrednog efekta na investitore koji neće imati podsticaja za izgradnju postrojenja za punjenje vozila, što će električne automobile učiniti manje privlačnim. Sve do ove krize, električni automobili bili su sve atraktivniji – pogotovo kako su rasli troškovi goriva – ali od nedavnog rasta cena električne energije, primera radi u Nemačkoj za oko trećinu u poređenju s prošlom godinom, razlika u ceni se smanjila.

– Eksplozija cena električne energije mogla bi da završi kao akutna opasnost za tranziciju vozila i moramo biti veoma oprezni s tim – rekao je nemačkim medijima automobilski ekonomista Stefan Bratzel.

– Ako električni automobili postanu skuplji za korišćenje, električna mobilnost je u opasnosti od kolapsa jer retko ko će kupiti električni automobil – dodao je Bratzel.

On i drugi zagovornici električnih automobila sada pozivaju nemačku vladu da osigura da cena električne energije ostane ispod cene benzina, za što kažu da je ključno za budućnost električnih automobila. Državne subvencije za električne automobile bi trebalo da se prepolove na 4500 evra od 2023., dok bi kupci plug-in hibrida, koji trenutno primaju subvenciju od 6750 evra, ostali bez bilo kakvih podsticaja. Ukupni raspoloživi novac trebalo bi da bude ograničen na 2,5 milijarde evra, što je dovoljno za pokrivanje bonusa za samo 400.000 električnih automobila, što je u Nemačkoj manje od 1% automobila na tamošnjim putevima.

Izvor: Revijahak.hr