Naslovna Vesti Ne brinite više o punjenju električnog automobila: Uskoro ćete punjač nositi sa...

Ne brinite više o punjenju električnog automobila: Uskoro ćete punjač nositi sa sobom!

395
0

Prenosivi elektro punjači, predstavljeni na samitu COP26, postaće pandan kanistrima goriva koje mnogi vozači benzinaca i dizelaša uvek imaju u svom gepeku.

Naime, činjenica da će uz sebe imati rezerve energije, kojom u svakom trenutku mogu dopuniti svoje vozilo, omogućiće vozačima električnih automobila da na put pođu bez straha od prazne baterije i nedostatka javnih punjača, piše energetskiportal.

– COP26 je idealno mesto da svetu predstavimo ZipCharge Go – rekao je jedan od osnivača kompanije ZipCharge, Džonatan Kerier.

On je, tokom prezentacije prenosivih punjača, najavio da će se u prodaji naći već sledeće godine, ali nije precizirao cenu istih. Važno je naglasiti da ZipCharge Go neće biti skuplji od standardnih kućnih punjača koji se nalaze u prodaji, a najavljena je i mogućnost korišćenja prenosivog punjača uz mesečnu pretplatu.

Foto: Unsplash

Zip Charge Go će moći da se napuni na standardnoj kućnoj utičnici, a dvosmerni AC-DC inverter omogućiće punjenje od mreže do jedinice ili od jedinice do mreže, tako da se prenosivi punjać može koristiti i za skladištenje električne energije.

Ovaj punjač snabdeva vozilo sa dodatnih 32 do 64 km što je dovoljno za dnevne potrebe i gradsku vožnju. Iako će kapacitet prenosivog punjača nekima delovati nedovoljno, iz kompanije navode da punjenje pomalo smanjuje opterećenje na elektroenergetsku mrežu.

Punjenje baterije, u zavisnosti od vozila i temperature, traje od 30 minuta do sat vremena, a može se kontrolisati uz pomoć „Go“ aplikacije koja vas obaveštava o statusu punjenja i automatski ga zakazuje.

S obzirom na to da je veličina prenosivog punjača veličine standardnog kofera, isti će biti idealan za putovanja i one koji žele da napune svoje vozilo gde god da se parkiraju – na poslu, kod kuće ili na javnim mestima.

Izvor: energetskiportal.rs