Naslovna Vesti Nemačka hrli ka elektrifikaciji!

Nemačka hrli ka elektrifikaciji!

221
0

Nemačka planira da u glasanju podrži paket EU kojim će od 2035. godine biti zabranjena prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ako Evropska unija na svojoj teritoriji zabrani registraciju novih vozila sa motorom na benzin ili dizel, proizvođači u Evropi i Nemačkoj će prestati da ih razvijaju.

“Stoga sam odlučio da u vladi, da mi u vladi nećemo podržati taj nacrt,” rekao je ministar Kristijan Lindner na Danu industrije u Berlinu, dodajući da je otvorena tehnologija važan deo tržišne privrede.

Međutim, sada je nemačka ministarka za zaštitu životne sredine saopštila da Berlin podržava planove EU za zabranu prodaje novih benzinaca i dizelaša od 2035.

“Ukoliko ovaj paket zakona uključuje ono što je Evropska komisija nagovestila, a to je zabrana prodaje novih automobila koji emituju ugljen-dioksid od 2035. godine, onda ćemo podržati ovu odluku”, izjavila je Stefi Lemke.

Italija, Portugalija, Slovačka, Bugarska i Rumunija se protive ovoj odluci. Njihova ideja je da se prekid prodaje automobila sa motorima SUS prolongira do 2040. godine.

Izvor: B92.net