Naslovna Vesti Podiže cene električnih automobila a otpušta radnike: Tesla ponovo zasluženo na meti...

Podiže cene električnih automobila a otpušta radnike: Tesla ponovo zasluženo na meti kritika!

210
0

Prema izveštajima Reuters-a, Teslu tuže dva bivša radnika iz Gigafabrike u gradu Sparks u Nevadi zbog masovnih otpuštanja. Bivši zaposleni tvrde da je više od 500 radnika otpušteno iz fabrike bez obavezne najave od 60 dana ranije. Radnici smatraju da to predstavlja kršenje saveznih zakona.

„Tesla je jednostavno obavestila zaposlene da njihovi otkazi stupaju na snagu odmah“, navodi se u žalbi. Bivši radnici traže status grupne tužbe u ime svih zaposlenih u Tesli u SAD koji su otpušteni u maju ili junu bez prethodnog obaveštenja.

Prema američkom WARN zakonu kompanije moraju da obaveste 60 dana ranije zaposlene pre bilo kakvog masovnog otpuštanja. Ideja je da se zaposlenima da dovoljno vremena za pronalaženje drugog posla ili prekvalifikaciju. Jedan od radnika koji je podneo tužbu, John Lynch, rekao je da je 10. juna obavešten da odmah dobija otkaz.

„Tesla je počela da otpušta ljude i očigledno je zamemarila pravni akt WARN“, rekla je za advokatica Shannon Liss-Riordan koja zastupa radnike. Ona je dodala da je Tesla nekim zaposlenima ponudila otpremninu za samo jednu nedelju. Međutim, ona će sada pokušati da pripremi hitan zahtev u pokušaju da spreči Teslu u nameri da otpusti zaposlene nudeći im minimalnu otpremninu.

Nakon vesti o tužbi, Musk je rekao da će Tesla smanjiti broj zaposlenih za 10 odsto uz povećanje radne snage po satu. „Za godinu dana od sada, mislim da će se povećati ukupan broj zaposlenih“, dodao je Musk.

Nešto ranije ovog meseca, Musk je nagovestio da dolazi do gubitka posla i najavio je planove za smanjenje radne snage za 10 odsto. Tada je rekao da ima „super loš predosećaj“ o ekonomiji.

Hiljade Teslinih radnika su nedavno dobili otkaze širom SAD i mnogi su pretrpeli „razoran ekonomski uticaj“, navodi se u tužbi.

Međutim, Musk je rekao da tužba nije važna. „To je mala tužba bez posledica“. „Sve što se odnosi na Teslu prate veliki naslovi, bilo da je u pitanju nesreća na biciklu ili nešto mnogo ozbiljnije“, rekao je Musk.

Izvor: PCpress.rs