Naslovna Vesti Nemačka ne štedi: Evo koliko je izvdojila za subvencionisanje električnih automobila!

Nemačka ne štedi: Evo koliko je izvdojila za subvencionisanje električnih automobila!

303
0

U poslednjih šest godina nemačku vladu su subvencije za kupovinu električnih automobila koštale oko 4,6 milijardi evra, a kupljeno je oko 965.000 automobila. Električni automobili su subvencionisani sa do 9.500 evra.

Studija Deutsche Bank je izračunala 2021. koliko su visoki troškovi e- mobilnosti samo kroz subvencije, piše Revija HAK.

– Osim premija za direktnu kupovinu koje država odobrava za električne automobile, postoje i dodatni fiskalni efekti tokom korišćenja. Oni proizlaze iz nižih poreskih prihoda (porez na energiju ili mineralna ulja u odnosu na porez na električnu energiju, porez na motorna vozila, porez na CO2 na benzin i dizel, porez na dodatnu vrednost). Ako se električni automobili koriste kao službeni automobili, poreski prihodi padaju još više.

Mnogi stručnjaci smatraju da je to promašena mera i da električne automobile često kupuju dobrostojeći ljudi i firme te da je bolje ulagati u rasterećenje građana od visokih cena energije… Petina novca otišla je na Volkswagenove modele, nakon čega sledi Renault a zatim drugi proizvođači. 

Izvor: Revijahak.hr