Naslovna Vesti Nissan predstavio fabriku za proizvodnju prototipova solid state baterija

Nissan predstavio fabriku za proizvodnju prototipova solid state baterija

510
0

Nissan je predstavio svoju fabriku za proizvodnju prototipova solid state baterija, koje fabrika namerava plasirati na tržište 2028. godine. Fabrika se nalazi unutar Nissanovog istraživačkog centra u prefekturi Kanagawa, a cilj joj je dalje unapređenje razvoja solid state baterija.

U okviru svoje dugoročne vizije, Nissan Ambition 2030, Nissan želi predstaviti električno vozilo sa solid state baterijama razvijenim u sopstvenom pogonu do fiskalne godine 2028. U fiskalnoj 2024. planira uspostaviti pilot-proizvodnu liniju u fabrici u Yokohami na kojoj će se proučavati materijali, dizajn i proizvodni procesi. Nissan veruje da se trošak proizvodnje solid state baterija može svesti na 75 USD/kWh u fiskalnoj 2028., a potom i na 65 USD/kWh, čime bi se izjednačili troškovi proizvodnje električnih vozila i vozila na fosilna goriva.

Očekuje se da će tehnologija solid state baterija biti prava prekretnica za porast popularnosti električnih vozila. Imaju dvostruko veću energetsku gustinu u odnosu na konvencionalne litijum-jonske baterije, znatno kraće vreme punjenja zbog bolje efikasnosti punjenja/pražnjenja i nižu cenu zahvaljujući mogućnosti korišćenja jeftinijih materijala. Uz ove prednosti, Nissan očekuje da će koristiti isključivo solid state baterije pri proizvodnji brojnih vozila, uključujući pickupova, što bi Nissan električna vozila učinilo konkurentnijima.

Kunio Nakaguro, izvršni potpredsednik sektora za istraživanje i razvoj, rekao je: „Nissan je bio predvodnik u tehnologiji elektrifikacije u nizu istraživanja i razvoja, od istraživanja materijala za baterije na molekularnom nivou do razvoja sigurnih električnih vozila vrhunskih performansi. Naše inicijative uključuju čak i razvoj gradske infrastrukture koristeći električna vozila kao baterije za skladištenje energije.

„Znanje stečeno kroz naše iskustvo pomaže razvoju solid state baterija te smo prikupili važne neophodne tehnologije. U budućnosti, naše odeljenje za istraživanje i razvoj i proizvodnju nastaviće blisko sarađivati u ovoj fabrici za proizvodnju prototipova kako bi ubrzali praktičnu primenu solid state baterija.”