Naslovna Vesti REVOLUCIJA: Stiže baterija za električne automobile koja se napuni za 15 minuta!

REVOLUCIJA: Stiže baterija za električne automobile koja se napuni za 15 minuta!

245
0

Za električne automobile nema zaustavljanja jer Nissan i američka svemirska agencija NASA planiraju da proizvode baterije koje će moći da se napune za samo 15 minuta.

Nissan je u februaru saopštio da će prestati da razvija motore s unutrašnjim sagorevanjem da bi se fokusirao na električna vozila, a sada je uz pomoć NASA-e razvio ekstremno efikasnu bateriju za električne automobile koja će doneti revoluciju u svet ovih vozila.

Nova potpuno čvrsta baterija bi trebalo da zameni litijum-jonsku do 2028. godine, a biće dovoljno stabilna da se koristi i za pacemakere. Takođe, biće upola manja od trenutnih modela baterija, a u će potpunosti će moći da se napuni za samo 15 minuta, prenosi Klix.ba.

Nissan je takođe predstavio svoj prototip proizvodnog pogona za ove nove laminirane čvrste baterijske ćelije, koje bi trebalo da se nađu na tržištu 2028. godine.

Nissan je predstavio plan drugoročne vizije pod nazivom Nissan Ambition 2030 čiji cilj je proizvodnja električna vozila s čvrstim baterijama razvijenim u vlastitom postrojenju do fiskalne 2028. godine. To će biti prilot proizvodna linija u fabrici u Yokohami, koja započinje s radom najranije 2024. godine. Materijali, dizajn i proizvodni procesi za proizvodnju prototipa na liniji će biti proučavani u proizvodnom pogonu za prototipe.

Konačan cilj je da električni automobili dostignu nivo troškova kao i automobili s benzinskim motorima smanjenjem cene čvrstih baterija na 75 dolara po kWh u fiskalnoj 2028. godini, odnosno na 65 dolara u periodu nakon toga. Nissan planira da iskoristi čvrste baterije u različitim segmentima vozila uključujući pick-upove, tako da bi električna vozila postala popularnija i konkurentnija.

Izvor: Klix.ba

Prethodni tekstNissan predstavio fabriku za proizvodnju prototipova solid state baterija
Sledeći tekstItalijanski proizvođač automobila najavio: Stiže električni Mito!