Naslovna Vesti Novi Teslin automobil će biti značajno jeftiniji od Modela 3 i Y

Novi Teslin automobil će biti značajno jeftiniji od Modela 3 i Y

111
0

Direktor kompanije Tesla Elon Musk je otkrio detalje o novoj platformi za automobile koja će biti ukupno treća nakon velike koju koriste Model S i X te kompaktne na kojoj su bazirani Model 3 i Y.

Musk je izjavio da će nova platforma biti manja u odnosu na platformu Modela 3 i Y te da će dostizati otprilike polovinu njene cene. Ipak, on nije otkrio kada stiže nova platforma, ali da je upravo ona primarni fokus tima za razvoj novih vozila.

Istakao je da će proizvodnja sledećeg Teslinog automobila zaseniti brojke Modela 3 i Modela X, koji su činili do 95 posto ukupnih isporuka u trećem kvartalu 2022. godine. U svojoj izjavi je otišao i korak dalje rekavši da će novi model nadmašiti proizvodnju svih ostalih Teslinih automobila zajedno.

Proizvodnja dva primerka novog automobila će Teslu koštati kao proizvodnja jednog Modela 3.

Ipak, uprkos jeftinijoj platformi, to ne znači da će novi automobil biti dvostruko jeftiniji od Modela 3, ali će cena definitivno biti značajno niža.

Kada će novi model stići na tržište, teško je reći, ali se to neće dogoditi dok Tesla ne bude u punoj proizvodnji Cybertrucka i kamiona Semi. Zato ovaj automobil ne treba očekivati pre 2024. godine osim ako Teslino postrojenje u Kini ne dobije “zeleno svetlo” da model plasira na tržište ranije.

Izvor: Klix.ba

Prethodni tekstBMW se seli: Proizvodnju električnih Minija iz Velike Britanije prebacuje u Kinu
Sledeći tekstI Francuska krenula u rešavanje punjača za e-automobile!