Naslovna Vesti Stiže nam Aehra – nova marka električnih automobila!

Stiže nam Aehra – nova marka električnih automobila!

220
0

Aehra je nova italijanska marka električnih autombila sa sedištem u Milanu. Kompanijaje najavila ulazak u segment premijum automobila sa kombinacijom italijanskog dizajna, inženjeringa svetske klase i američkog nivoa usluge za kupce.

Za sada su planirana tri modela. Elektični SUV planiran je za oktobar ove godine, a u februaru 2023. će biti predstavljena limuzina. Aehra je saopštila da će isporuke oba modela početi 2025. godine. Treći model, sportski automobil u konfiguraciji 2+2 sedišta, takođe je u planu, ali nije objavljeno kada će biti predstavljen.

Aehra SUV će biti konkurent modelima Audi e-tron, Tesla Model X i BMW iX. Kompanija tvrdi da će njen model koristiti „platformu sa najnovijom baterijskom tehnologijom, sa ciljanom autonomijom od najmanje 800km i izuzetnim performansama“. U saopštenju sa navodi da će vozilo moći da primi četiri NBA igrača pune visine i da će u sredini zadnjih sedišta biti mesta za odraslu osobu visine 180cm.

Istu platformu će koristiti SUV i limuzina, a očekuje se kapacitet baterije od 120kWh. Oba automobila će imati laganu karbonsku monokok šasiju da bi se smanjila težina i produžila autonomija. Aehra navodi da će njena vozila doneti „vrhunsku agilnost i zadovoljstvo u vožnji“. Punjenje bi trebalo da bude najbrže u svetu električnih vozila, pošto je planirana arhitektura pod naponom od 850V.

Osnivač kompanije, njen predsednik i direktor Hazim Nada rekao je da će se modeli nove marke prodavati u početku na tržištima Severne Amerike i Evrope, a kasnije i u Kini. Najvljena cena modela je od 160.000 do 180.000 dolara, a cilj je da se godišnje pravi od 20.000 do 25.000 automobila.

Izvor: Nacionalnaklasa.com