Naslovna Vesti Svaki peti električni automobil dolazi iz Kine!

Svaki peti električni automobil dolazi iz Kine!

148
0

Novi igrači se pridružuju auto-industriji, uključujući veliki broj kineskih proizvođača, od kojih su neki odlučili da se prošire i na tržište Evrope i SAD. Da li evropski proizvođači treba da budu zabrinuti zbog ove nove i sve brojnije konkurencije?

Kina ima sve važniju ulogu u prodaji električnih automobila na Starom kontinentu. Prema podacima koje je objavio Jato Dynamics, od početka godine do avgusta čak 19% električnih vozila registrovanih u Evropi bilo je proizvedeno u Kini.

Azijski ekonomski div već diše za vratom Nemačkoj, koja ima 22% učešća u prodaji električnih automobila u Evropi.

Predstojeći auto-salon u Parizu biće pravi primer ovih promena. Kineski BYD će izložiti tri modela koja će prodavati u Evropi, a takođe kineski MG očekuje dosta od kompaktnog modela MG4, koji se cenom takmiči čak i sa električnim automobilima manjim od njega.

Sa druge strane, takođe kineski NIO i Xpeng su krenuli u osvajanje evropskog tržišta sa svojim vozilima.

Za sada, većina električnih automobila koji se prodaju sa oznakom Made in China su novi brendovi, poput Tesle, koji, prema podacima koje je objavio Jato Dynamics, predstavljaju polovinu evropskog uvoza iz Kine.

Još jedan model povećava broj prodatih kineskih vozila u Evropi, iako sam brend nije kineski. To je Dacia Spring, koja se u Kini proizvodi za sva svetska tržišta. Samo u prvoj polovini 2022. u Evropi je naručeno čak 30.000 ovih vozila.

Izvor: b92.net