Naslovna Vesti U Kaliforniji napeto: Vlasnici električnih automobila se mole da ne pune vozila?

U Kaliforniji napeto: Vlasnici električnih automobila se mole da ne pune vozila?

146
0

Krajem avgusta Kalifornija je izglasala zabranu prodaje novih vozila na fosilna goriva što znači da će od 2035. godine vozači biti prisiljeni da voze električne automobile.

Međutim, nedugo nakon sporne odluke – šok.

Budući da se Kalifornija već nedeljama prži iznad 40 stepeni, tamošnji guverner je proglasio vanredno stanje, a korisnici energetske mreže su zamoljeni da pametno koriste struju da bi se izbegla isključenja, piše Jutarnji.hr.

U saopštenju glavnog distributera struje stoji: ‘Pozivamo potrošače da smanje potrošnju energije od 16 do 21 sati kada je sistem najviše opterećen jer je potražnja ogromna.

Najvažnije mere su postavljanje termostata na 25 ili više stepeni da bi se smanjila upotreba klima uređaja, izbegavanje korišćenja velikih kućnkih aparata, gašenje nepotrebnih svetala, ali i izbegavanje punjenja električnih automobila.

Niža potrošnja će smanjiti opterećenje sistema i sprečiti drastičnije mere, poput isključenja struje‘.

Kako navodi NewYorkTimes, vozači električnih automobila su ‘podivljali‘, a situaciju je pokušao da smiri guverner Gavin Newsom.
‘To su nebuloze, električni auti nisu problem, oni stvaraju samo 0,4 posto ukupnog energetskog opterećenja tokom letnjeg dana od 16 do 21 sati, kada je mreža najugroženija. Takođe, uredba o zabrani prodaje većine novih automobila s unutrašnjim sagorevanjem odobrena prošlog meseca stupa na snagu tek 2035. Dakle, imamo 13 godina za tranziciju. Pogrešno je dovoditi u vezu te dve stvari‘ – završio je guverner Newsom.

Izvor: Jutarnji.hr