Naslovna Vesti Vratio se DeLorean – ni manje ni više nego u električnom izdanju!

Vratio se DeLorean – ni manje ni više nego u električnom izdanju!

246
0
Foto: DeLorean promo
Foto: DeLorean promo

Da li ste spremni da prigrlite budućnost poput DeLorean automobila? Znamo da jeste! Još kada čujete da je Kompanija DeLorean Motor zvanično otkrila DeLorean EV, potpuno novi pogled na klasični sportski automobil iz 80-ih koji je postao poznat po filmskoj trilogiji Povratak u budućnost i koji je prvi put predstavljen u februaru… Znamo da ste oduševljeni!

Novi potpuno električni DMC oživljava koncept limuzine „Medusa“ na kojem je prvobitna kompanija DeLorean Motor Company započela razvoj pre nego što je proizvođač automobila bankrotirao 1982. godine. Iako je Medusa, interno poznata kao DMC-24, trebalo da ima četiri nezavisna Gullving vrata, DeLoreanov EV će umesto toga imati dvoja vrata koja se otvaraju nagore. Automobil je oblikovao Italdesign, a vrata su znatno šira nego kod orginala, jer se kroz isti otvor ulazi i na zadnja sedišta automobila.

Novi model DeLoreana dobio je oznaku Alpha5. Ima velike, aerodinamične točkove i tanka LED svetla napred i pozadi. Priključak za punjenje je na prednjem blatobranu sa vozačeve strane, tako da više nema potrebe da se otvara prtljažnik da bi se pristupilo otvoru za benzin, kao kod DMC-24.

Baterija je kapaciteta “preko 100 kWh”, što je dovoljno za autonomiju od preko 480 kilometra. Sve ove specifikacije se odnose na bazični model, što sugeriše da su u planu i moćnije verzije.

Detalji o električnom pogonskom sistemu nisu saopšteni, ali se navodi da je automobilu potrebno 2,99 sekundi od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat), 0-142 km/h (0-88 mph) samo 4,35 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Biće napravljeno samo 88 automobila (simbolično se osvrću na brzinu od 88 milja na sat, pri kojoj je filmski DeLorean putovao kroz vreme), a sledi i sportski kupe sa V8 motorom.

Ako sve bude po planu, proširena linija novog DeLoreana će uključiti električnu limuzinu, pa čak i SUV sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Nakon javnog debija u avgustu na izložbi automobila u Pebl Biču, u Kaliforniji, DeLorean Alpha5 će ući u proizvodnju 2024. godine. Cena za sada nije poznata.

Izvor: IGN Adria