Naslovna Automobili Cene električnih automobila – ima li zlatne sredine?

Cene električnih automobila – ima li zlatne sredine?

1329
0

Ne tako davno, većina električnih vozila ili električnih automobila bili su neobični automobili koji su izgledali pomalo otkačeno ali i odbojno jer nisu nudili dovoljno dobar domet. Pored toga, pojedine modele je bilo gotovo nemoguće pronaći na našem tržištu dok je druge bilo skupo priuštiti i održavati! Da li su dani kada su cene električnih automobila diktirale sam tempo prodaje iza nas ili ipak nisu? 

I sami ste svesni toga da iako većina vozača i dalje vozi vozila na gas, tržište ide u novom smeru. Teslina dominacija tržištem je neverovatna, ali pored ove kompanije, mnogo je onih koje ne posustaju za Teslom. Da li i sami maštate o Teslinom električnom automobilu ili i vas plaši cena? Da li vas je obradovala vest da ćete uz pomoć subvencija moći da priuštite sebi jedan električni automobil ili ste i pored toga odustali? 

Odgovor na ovo pitanje se sam nameće… Cene električnih automobila još uvek nisu ni blizu naših mogućnosti, međutim, nije na odmet da se osvrnemo na tržište kao i šta nam isto nudi! 

Cene električnih automobila – od najjeftinijih do najskupljih

Većina električnih automobila skuplji su od benzinskih ili dizel ekvivalenata, ali kako tehnologija napreduje, cene polako ali sigurno padaju. Kako sve više kompanija kreće u proizvodnju električnih vozila, ovo je sasvim logičan sled okolnosti. 

Iako je mnogo modela električnih automobila koji su i dalje preskupi za većinu kupaca, tehnologija je počela da se okreće ka jeftinijim modelima koji koštaju manje od 25.000 evra a kako na tržište svake godine stiže sve više modela, uskoro će nam biti na raspolaganju mnogo pristupačnijih električnih automobila. Dakle, cene električnih automobile više neće biti najveća prepreka! Hajde da krenemo od najjeftinijih električnih automobila.

Smart EQ ForTwo

Smart sada prodaje samo električne automobile, a EQ ForTwo je najmanji i najjeftiniji od njih. Nudi domet od oko 130km, ali je fleksibilan u pogledu punjenja. Ima moderan unutrašji dizajn i prtljažnik upotrebljive veličine. 

Glavni nedostatak ovog modela su njegova dva sedišta. Njegova cena iznosi oko 22.000 evra. U odnosu na neke druge modele, koji su dosta skuplji, uz subvenciju je ovaj električni automobil čak i povoljan.

Fiat 500

Potpuno nova i potpuno električna verzija Fiat 500 doživela je ogromno tehnološko ažuriranje. Dobar domet, mogućnost dužih putovanja kao i cena naterali su mnoge da razmisle o ovom modelu. Naime, cena mu je 24.500 evra, što ga čini jednim od jeftinijih modela električnih automobila.

SEAT Mii Electric

Za razliku od mnogih električnih automobila, Mii Electric nije brz, ali nudi znatno niže troškove rada od benzinskog modela. Njegova kompaktna veličina i tanke gume omogućavaju laganu, zabavnu i nesmetanu vožnju čak i uz dodatnu težinu baterija. Njegova cena iznosi 24.650 evra. 

MINI Electric 

Jasno nam je da cene električnih automobila diktiraju i tempo prodaje istih. Ali ovi modeli, pored svih performansi koje su dovedene do savršenstva, nude i povoljnost u vidu cena. Jedan od njih je i Mini Electric koji je oduševio gotovo sve ljubitelje dobrih automobila.

Njegova cena iznosi oko 29.000 evra. Ovaj model jeste skuplji od gorenavedenih ali mnogi bi se složili sa konstatacijom da vredi svaku paru. 

Na samom početku teksta spomenuli smo Teslu kao i Tesla električne automobile. Tesla je poznat po tome što često menja cene svojih modela i one obično rastu, nikako ne padaju. Ukoliko ste ikada nameravali da sednete za volan Teslinih sadašnjih ali i budućih modela, znajte da je Teslin najpristupačniji električni model upravo Tesla Model 3.

Ovaj model se izdvaja ne samo po ceni koja iznosi 35.000 dolara, već i po svojim performansama, odličnom izgledu i nesagledivim mogućnostima koje vam jedan električni automobil nudi. Jasno vam je da ovaj model, iako među svojom braćom spada u jeftinije modele, zapravo nije nimalo jeftin. 

Nissan Leaf

Da li ste znali da će Nissan Leaf 2022 koštati “tričavih” 27.400 dolara i da će samim tim spadati u neke od jeftinijih električnih vozila? Verujemo da će ovaj model biti jedan od trženijih u svetu, još kada se na ovu cebu dodaju olakšice u vidu subvencija, ovakva ponuda će teško moći da se odbije. Ali, da li će takav slučaj biti i u našoj zemlji?

Cene električnih automobila diktiraju baterije, izgled, unutrašnjist, razni dodaci ali i samo tržište. Bilo bi suludo praviti cenovniksvih električnih automobila, kada i sami znate da ćete ukoliko se odlučite za isti, sami potražiti model koji odgovara vašem budžetu. 

Mi smo se samo osvrnuli na trenutno tržište ali i na činjenicu da je mnogo kompanija koje se odlučuju za niže cene svojih modela. Na taj način se svi trude da i kupci ali i proizvođači budu zadovoljeni. 

Kada su cene polovnih električnih automobila u pitanju, sama cena zavisi od pređene kilometraže, trenutnog izgleda vozila ali i stanja baterije koja je najbitnija komponentna električnog vozila. 

Kao što smo već i naveli, na osnovu vaših želja i kućnog budžeta, odlučićete se za model koji vam najviše odgovara i koji vam je najpristupačniji.

Srećno u potrazi za istim!