Naslovna Vesti Da li je sada pravo vreme za kupovinu električnog automobila?

Da li je sada pravo vreme za kupovinu električnog automobila?

902
0

Više od 23 nova potpuno električna modela trebalo bi da se nađu u prodaji do kraja ove godine zajedno sa mnoštvom plug-in hibridnih verzija popularnih modela. I iako je prodaja potpuno električnih vozila (EV) bila relativno skromna tokom 2020. godine, ako uzmete u obzir i hibride i modele sa priključcima, električna vozila činila su jedan na svakih 10 prodatih automobila.

Dakle, da li je sada vreme da svoj automobil sa unutrašnjim sagorevanjem zamenite električnim? Postoji mnogo primamljivih električnih automobila koje možete izabrati u zavisnosti od vaših želja i potreba.

Prva stvar koju treba razmotriti je da li imate mogućnost punjenja električnog automobila – vaš dom ili radno mesto, kako biste izbegli potencijalne “probleme” sa javnim punjačima. Ukoliko razmišljate o električnom automobilu, neka vam na umu bude mogućnost instaliranja kućnog punjača ali ne zanemarujte činjenicu da i to košta.

Foto: Unsplash

Činjenica da su električna vozila skuplja od benzinaca i dizela i pored subvencija i dalje odbija kupce.

Troškovi električnog automobila su još jedan kamen spoticanja iako je više puta naglašavano da su oni svakako manji od troškova benzinaca. Međutim, tokom određenog vremenskog perioda, ni ova činjenica nije doprinela boljoj prodaji električnih automobila… Da li se ovom trendu nazire kraj? Izgleda da je odgovor potvrdan!

Naime, prema tržišnim analitičarima, predviđa se da će prodaja električnih automobila eksponencijalno porasti u narednih nekoliko godina. Bloomberg predviđa da će svaki peti prodati novi automobil biti električan do 2026. Ovo i tekuća poboljšanja u tehnologiji baterija trebalo bi da pomognu u snižavanju cena.

Da li je sada pravo vreme za kupovinu električnog automobila? Po mišljenju svih, najbolji trenutak je onda kada se vaše želje i mogućnosti poklope.