Naslovna Vesti Edison Motors nije uspeo da se dočepa SsangYonga!

Edison Motors nije uspeo da se dočepa SsangYonga!

234
0

Korejski proizvođač električnih vozila Edison Motors je imao nameru da preuzme posrnulog, ali daleko poznatijeg konkurenta, ali nije uspeo da plati za tu transakciju

Početkom godine se pisalo da će korejski proizvođač električnih automobila Edison Motors za 225 miliona dolara preuzeti 95%-tni udeo u vlasništvu SsangYonga, proizvođača vozila koji se našao pred bankrotom. Tada je transakcija bila već dogovorena i odobrena od strane trgovačkog suda koji je sprovodio postupak stečaja.

Planovi su bili veliki: Edison Motors je nameravao da proizvodi električne automobile koji će konkurisati Tesli, Mercedesu i Volkswagenu, koristeći svoju stručnost na polju e-vozila i SsangYongovo iskustvo u serijskoj proizvodnji. Međutim, sada se čini da je plan zapeo kada je već bio u fazi ostvarivanja, navodi Autonet.hr.

Edison Motors je, naime, imao rok da do 25. marta isplati dogovoreni iznos dosadašnjem većinskom vlasniku SsangYonga, indijskom koncernu Mahindra & Mahindra – a to se, međutim, nije dogodilo. Prilikom potpisivanja ugovora je uplaćeno 10%, a ostatak nije “legao” na račun u dogovorenom roku. Čim je istekao rok za uplatu, ugovor o kupoprodaji je odmah poništen, a iz SsangYonga su poručili da će krenuti u potragu za novim potencijalnim kupcem.

Iz Edisona su poručili da je posao propao pre svega zbog nekooperativnog stava uprave SsangYonga i netransparentnosti u trošenju avansa od 10% ukupnog iznosa transakcije.

Finansijski problemi za SsangYong su izazvani smanjenom potražnjom za njihovim vozilima, kojih je prošle godine prodato tek oko 85.000, odnosno 21% manje nego godinu pre toga. U Evropi su prodali nešto više od 11.000 vozila u 2021. godini.

Izvor: Autonet.hr