Naslovna Vesti Kia EV9 u Evropu stiže sledeće godine!

Kia EV9 u Evropu stiže sledeće godine!

202
0
Foto: Kia
Foto: Kia

Kijin koncept EV9 je predstavljen sredinom novembra 2021. na sajmu automobila u Los Anđelesu i sledeće godine na evropsko tržište stiže i njegova serijska verzija. Sa potpuno napunjenom baterijom, EV9 će po nekim ranijim najavama imati maksimalni domet vožnje od otprilike 540 km.

Kako se očekuje, u gami bi trebalo da se nađe bazna verzija sa jednim elektromotorom na zadnjoj osovini, kao i varijanta sa dva elektromotora i pogonom na sva četiri točka.

EV9 će po svemu sudeći biti i najveći električni SUV model u njihovoj gami.

Podsećanja radi, EV9 concept je dugačak 4930 mm, širok 2055 mm, visok 1790 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 3100 mm.

Kod EV9 concepta je primenjena Kijina “Opposites United” dizajnerska filozofija, a vozilo se bazira na E-GMP platformi razvijenoj u saradnji sa Hyundaijem.

Sem toga, serijski model će po svemu sudeći imati i Automode tehnologiju autonomne vožnje.

Kia je inače nedavno najavila i svoje električne planove koji predviđaju 14 novih EV-ova do 2027. godine.

Jačanjem svoje ponude električnih vozila, južnokorejska marka ima za cilj da postigne godišnju prodaju električnih automobila od 1,2 miliona do 2030. To je povećanje od 36 odsto u odnosu na prethodnu obavezu koju je kompanija preuzela. Veliki deo ove prodaje, oko 80 odsto, dolaziće iz Severne Amerike, Evrope, Južne Koreje i Kine. U ovim regionima, kompanija predviđa da 45 odsto vozila koja će prodavati do kraja decenije neće imati motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Izvor: autobog.rs