Naslovna Vesti Električni automobil od 4.500 dolara uskoro na svetskom tržištu!

Električni automobil od 4.500 dolara uskoro na svetskom tržištu!

883
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner
https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner

Trenutno najprodavaniji električni model u Kini je Honguang Mini, gradski auto koji proizvodi kineska kompanija SAIC Motor u saradnji sa američkom kompanijom Dženeral Motors, a koji košta svega 4.500 dolara.

Simpatični autić čak je popularniji i od Teslinog Modela 3, koji je sve do januara 2020. godine dominirao kineskim tržištem, a masa je još više “poludela“ za Honguang Minijem otkako je predstavljen i u kabriolet varijanti.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner

Imajući u vidu niske cene kineskih električnih modela, ali i solidne performanse koje mogu da pariraju modelima evropskih proizvođača, Evropsko tržište uskoro bi moglo postati preplavljeno uvozima iz Kine, piše Euronews.next.

Kina je na dobrom putu da svojim električnim vozilima osvoji ne samo Evropu, već i čitav svet, a tome u prilog svedoče brojne subvencije koje kineske autokompanije dobijaju za razvoj modela na baterije. Takođe, ovu zemlju odlikuje i najnaprednija tehnologija litijum-jonskih baterija, kao i razvijena tehnologija veštačke inteligencije za proizvodnju autonomnih vozila.