Naslovna Vesti Iz Indije stiže najlakši električni automobil!

Iz Indije stiže najlakši električni automobil!

717
0
Foto: Vazirani promo
Foto: Vazirani promo

Kad je reč o električnim superautomobilima, i Indija očito ima šta da ponudi. Čanki Vazirani, indijski preduzetnik sa iskustvom rada u kompanijama Rolls-Royce i Jaguar, pokrenuo je sopstveni startap i stvorio jedinstven automobil.

Njegov naziv je Ekonk, što u prevodu otprilike znači “početak božanskoga svetla”, odnosno “veliki prasak”.

Reč je, kako kaže sam osnivač kompanije, o najlakšem baterijskom električnom superautomobilu na svetu, a ujedno i o najbržem vozilu ikada napravljenom u Indiji.

Vazirani Ekonk može da se pohvali masom od svega 738 kg i elektromotora snage 722 KS, pa odnos snage i mase iznosi gotovo 1:1. Ono što je posebno za Ekonk jeste činjenica da je iz njega izbačeno sve nepotrebno i “suvišno”.

U ovom automobilu nema elektronike, sistema asistencije vozaču i ostalih modernih dodataka.

Foto: Vazirani promo

Automobil je mehaničko-električan koliko god može da bude, odnosno sadrži tek ono najnužnije: pogon, ogibljenje, elektromotore i točkove. I, važno je naglasiti, mesta samo za jednu osobu – vozača.

Veliku uštedu kada je reč o masi u Vaziraniju su ostvarili uklanjanjem vodenog hlađenja baterija. One se u slučaju Ekonka hlade vazduhom, i to na inovativan način.

Njihovi inženjeri navodno su proučavali način na koji ljudi i životinje dišu i regulišu telesnu temperaturu, pa su neke od tih principa primenili i na hlađenje baterija isključivo protokom vazduha.

Rezultat svega toga je lagani električni bolid koji bi od 0 do 100 km/h trebalo da ubrzava za oko 2,5 sekundi, dok je maksimalna brzina nešto preko 300 km/h.

O ceni i početku serijske proizvodnje za sada nema informacija.

Izvor: B92.net