Naslovna Vesti Električni automobili i nestašica baterija – jedan od mogućih scenarija koji najavljuje...

Električni automobili i nestašica baterija – jedan od mogućih scenarija koji najavljuje sunovrat!

1281
0

Sa električnom mobilnošću svet preko noći neće postati lepše mesto, odnosno i ona će podstaknuti nove krize i promenu strateških karata. Direktor automobilskog koncerna Stellantis Carlos Tavares, na primer, očekuje nestašicu baterija i sirovina zbog prelaska na elektromobilnost.

Problemi sa snabdevanjem baterijama pogodiće automobilsku industriju 2025. ili 2026. godine, navodi Revija HAK.

– Ako ne bude manjka baterija, onda će postojati značajna zavisnost zapadnog sveta o Aziji. To je nešto što možemo lako predvideti – rekao je Tavares na konferenciji Financial Timesa.

Proizvođači automobila su se dugo oslanjali na spoljašnje dobavljače baterija, uglavnom iz Kine ili Južne Koreje. Ali sada kreću s podizanjem proizvodnih pogona za baterije. Međutim, za povećanje kapaciteta proizvodnje biće potrebno nekoliko godina. Evropski automobilski divovi ostaće zavisni o dobavljačima kao što su LG Chem, Samsung (Južna Koreja), Panasonic (Japan) i CATL (Kina).

Šef Stellantisa takođe predviđa nestašicu sirovina što bi moglo dovesti do strukturalnih izazova. U poređenju sa SUS motorima, električni automobili su pravi teškaši i u proseku su teži 500 kilograma. Rudarenje sirovina poput koblata nosi nove geopolitičke rizike.

– Šta je sledeće? Gde je čista energija? Gde je infrastruktura za punjenje? Gde su sirovine? Koji su geopolitički rizici u nabavci tih roba? Ko ima u vidu širu sliku ove promene – rekao je šef Stellantisa na konferenciji Financial Timesa.

Izvor: Revijahak.hr