Naslovna Automobili Električni i hibridni automobili – u čemu se razlikuju?

Električni i hibridni automobili – u čemu se razlikuju?

1046
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Malopez 21
https://commons.wikimedia.org/wiki/Malopez 21

Nove tehnologije pogonskih sklopova izlaze stalno a proizvođači automobila se često trude da jasno objasne i prikažu svoje najnovije proizvode. Mnogo je onih koji pretpostavljaju da izraz “elektrifikacija vozila” znači kraj benzinskog motora, dok drugi misle da električna vozila koriste malo benzina. Ni jedno ni drugo nije tačno. 

Vreme je da se jasno kaže šta su električni  i hibridni automobili i koja je njihova razlika kako ne bi više bilo zabune a i kako biste lakše doneli odluku da li uzeti električni ili hibridni automobil, pripremili smo članak koji će razrešiti sve vaše nedoumice.

Električni i hibridni automobili – šta je pametnija investicija?

Poput električnih automobila, hibridni automobili nude alternativu konvencionalnim automobilima na gas i time smajuju operativne troškove i emisije štetnih gasova. Posedovanje hibrida ima određene prednosti u odnosu na potpuno električno vozilo i obrnuto. 

Električni i hibridni automobili – uputite se u glavne razlike između njih.

Šta su hibridni automobili i kako rade?

Kao što im samo ime govori, hibridni automobili su kombinacija dve vrste vozila – električnih automobila i tradicionalnih automobila na benzinski pogon, poznatih i kao vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE). Hibridni automobil ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji radi na benzin i elektromotor sa priloženom baterijom za punjenje za vožnju na električni pogon. Hibridi mogu istovremeno da koriste oba motora za povećanje snage, ili se oslanjaju na jedan, u zavisnosti od tipa vožnje.

Postoje dve vrste hibridnih automobila: standardni hibridi i plug-in hibridi (PHEV). Standardni hibridi koriste regenerativno kočenje i motor sa unutrašnjim sagorevanjem da bi napunili bateriju, pružajući dodatnu električnu snagu. Ne mogu se puniti na stanici za punjenje električnih automobila, za razliku od PHEV-a. Ovo čini PHEV sličnijim potpuno električnim vozilima. PHEV obično imaju veće električne baterije od standardnih hibrida, s mogućnošću vožnje samo na električnu energiju.

Tipično, hibridi imaju niži domet baterija od potpuno električnih vozila, a električni kapacitet je dizajniran više da dopuni vožnju benzinom i da pomogne da se smanji efikasnost goriva. Neki hibridi nude režim vožnje samo na električni pogon, koji je možda dostupan samo za male brzine ili kratke domete. 

Mnogi hibridi automatski crpe snagu samo iz elektromotora ispod određenih brzina, zbog čega su često mnogo efikasniji u uslovima gradske vožnje. Hibridi se ponekad vide kao posrednička opcija u prelazu sa fosilnih goriva na više obnovljive izvore energije.

Električni i hibridni automobili – koji birate? 

https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner

Da li hibridni automobil može biti pametna investicija?

Hibrid može biti odlična investicija, u zavisnosti od vaših potreba za vožnjom i načina života. Kada su hibridni automobili u pitanju, treba imati na umu da iako imaju električnu bateriju, ona je manja od baterije u potpuno električnom vozilu i može da podrži samo ograničeni opseg električne vožnje. U ovom slučaju hibrid može imati smisla jer ne biste morali često da koristite motor sa unutrašnjim sagorevanjem i trošite novac na benzin. 

Hibridno vozilo najefikasnije štedi novac kada vam je putovanje kratko, a većinu svog vremena možete da se oslonite na malu električnu bateriju.

Poređenje troškova hibrida naspram električnih automobila

Električni i hibridni automobili – sa kojim više možete da uštedite? 

Naime, i hibridni i potpuno električni automobili sadrže baterije i mogu raditi efikasnije od konvencionalnih vozila na pogon na gas. Međutim, postoje dve razlike u troškovima između dve ekološki prihvatljive opcije.

Troškovi goriva

Glavna razlika između hibridnih i električnih vozila je vrsta goriva. Obe vrste vozila imaju bateriju koja se može napuniti električnom energijom. Električna energija dolazi iz mnogih proizvodnih izvora, od sagorevanja fosilnih goriva do obnovljivih izvora poput sunca, vetra i hidroenergije. Sa obe opcije, ekološki svesni vlasnici automobila mogu da odluče da investiraju u obnovljive opcije kao što su kućni solarni paneli kako bi smanjili svoj transportni trag.

Hibridi imaju fleksibilnost goriva, međutim, mogu da rade i na benzin. U zavisnosti od vaših navika u vožnji, neki hibridi mogu automatski da prelaze sa električnog na putovanje na benzinski pogon. Ovo može biti odlična opcija, jer motor na benzinski pogon uklanja deo stresa koji dolazi s ograničenim dometom električnog vozila. Ponestajanje punjenja u električnom vozilu mnogo je verovatnije od kombinovanog punjenja i benzina u hibridu, jer su benzinske pumpe mnogo češće od EV punjača.

Kada su u pitanju troškovi goriva, potpuno električna vozila manje utiču na vaš kućni budžet. Umesto da plaćate pun rezervoar benzina svaki put kada “napunite” električnu bateriju, dodajete svom računu za električnu energiju u kući. Odeljenje za energetiku stvorilo je praktičan alat nazvan eGalon, koji može direktno upoređivati troškove vožnje na električnu energiju u odnosu na benzin, na osnovu trenutnih cena gasa i električne energije u državama. Generalno, cene električne energije su niže od cena benzina.

https://commons.wikimedia.org/wiki/Mariordo – Mario Roberto Durán Ortiz

Troškovi održavanja

Pored plaćanja goriva, postoje i drugi troškovi povezani sa posedovanjem vozila. Posebno su troškovi održavanja značajajan trošak za svakog vlasnika automobila. Na nesreću, hibridi imaju mnogo tipičnih problema sa održavanjem. Zamena motornog ulja, tečnosti za prenos, rashladne tečnosti i remena može se dodati tokom životnog veka hibrida, mada nižom brzinom od ICE-a koji zavise isključivo od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Električna vozila nemaju troškove povezane sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, oni i dalje imaju troškove održavanja u obliku univerzalnih problema sa automobilima, kao što su zamena guma, planovi osiguranja i strukturna oštećenja. Budući da se hibridi mogu osloniti na svoj elektromotor kako bi olakšali opterećenje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, njihovo održavanje možda neće koštati toliko kao tradicionalni ICE automobila, ali će svejedno koštati više nego održavanje električnog vozila.

I potpuno električna vozila i hibridi su u opasnosti od propadanja baterija. Ako ste i dalje u garantnom roku i ako baterija propadne, nećete morati da brinete o plaćanju zamene baterije. Međutim, ako vam je prošla garancija, zamena složene električne baterije na kraju može koštati dosta. 

Državne subvencije

Jedan od razloga da se odlučite za električno ili hibridno vozilo su i državne subvencije koje dolaze kupovinom istih.

Električni VS hibridni automobili – na vama je da sagledate sve prednosti i mane a da zatim odlučite šta je za vas i vaš kućni budžet najbolje. U tome vam može pomoći i naš članak o prednostima i manama električnih automobila.