Naslovna Automobili Ekološka korist električnih automobila – budućnost vožnje je električna!

Ekološka korist električnih automobila – budućnost vožnje je električna!

971
0

Budući da električni automobili umesto fosilnih goriva koriste električnu energiju, oni su mnogo povoljniji za vožnju. Ovo se posebno odnosi na činjenicu da ukoliko svoje EV punite preko noći, troškovi električne energije su niži, dakle i tada ste na dobitku! 

Ekološka korist električnih automobila je višestruka a pored toga, električni motori su sofisticiraniji i izdržljiviji od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Elektromotori imaju jedan pokretni deo i ne zahtevaju zamenu ulja, ispiranje rashladne tečnosti, prigušivače ili izduvne sisteme, pa vi razmislite o tome kolika vam je godišnja ušteda na održavanju.

Ekološka korist električnih automobila je višestruka

Tokom poslednje decenije zabeležen je porast kupovine električnih vozila. Mnogo je razloga zbog kojih ljudi prelaze na EV –  električni automobili su veće efikasnosti od automobila na benzinski pogon, mogu smanjiti vašu zavisnost od fosilnih goriva i zahtevaju manje održavanja od većine automobila. 

Pored toga, električna vozila se često smatraju jednim od najodrživijih oblika prevoza. Za razliku od hibridnih vozila ili automobila na gas, električni automobili rade isključivo na električnu energiju – u zavisnosti od toga kako se ta električna energija proizvodi, vaš EV se može koristiti 100% na održivim, obnovljivim izvorima. 

Pa, koja je zapravo ekološka korist električnih automobila?

Električni automobili smanjuju emisiju štetnih gasova

Izgaranjem fosilnih goriva nastaju opasne hemikalije i emisije staklenih gasova (GHG). Ovi zagađivači doprinose zagađenju vazduha i klimatskim promenama. Jedine emisije gasova sa efektom staklene bašte povezane sa vašim električnim automobilom su od proizvodnje električne energije.

Kada električna vozila rade na struju, ona ne emituju izduvne cevi (poznate i kao direktne). Kada se procenjuju samo na osnovu tog faktora, EV su mnogo ekološki prihvatljiviji od konvencionalnih vozila na benzinski pogon koji su danas na tržištu.

Međutim, prilikom procene ekološke prihvatljivosti električnog vozila, takođe morate uzeti u obzir i sledeće – proizvodnja električne energije rezultira različitom količinom emisije u zavisnosti od resursa. Iako je “biti zelen“ u vožnji svog električnog vozila početak, ako je vaš primarni cilj kupovine električnog vozila da smanjite emisiju gasova sa efektom staklene bašte i zagađujućih materija, takođe biste trebali dati prednost upotrebi električne energije sa nultim emisijama gde god je to moguće.

Količina emisije štetnih gasova za koju je odgovoran vaš automobil u velikoj meri zavisi od vašeg geografskog područja i izvora energije koji se najčešće koriste za električnu energiju. Na primer, ako živite u Kaliforniji, električna energija verovatno dolazi iz prirodnog gasa. Ovo ne važi ako se vaše električno vozilo koristi i puni u Nju Hempširu, jer država većinu električne energije nabavlja iz nuklearnih elektrana.

Foto: Unsplash

Prirodni gas obezbeđuje većinu električne energije u Sjedinjenim Državama, a zatim ugalj. Ugalj je odgovoran za oko 65 procenata emisije ugljen-dioksida u elektroenergetskom sektoru u SAD-u. Dakle, čak i ako vam je električna energija primarno iz elektrane na ugalj, vožnja električnim vozilom verovatno će i dalje imati niže ili slične pogone emisija u poređenju sa konvencionalnim automobilom. U većini mesta u Sjedinjenim Državama danas kombinacija resursa korišćenih za proizvodnju električne energije znači da će vožnja električnim vozilom proizvesti niže emisije štetnih gasova od tradicionalnih automobila.

Ekološka korist električnih automobila je jedan od glavbih faktora kada razmišljamo o kupovini električnih automobila. Na šta je još potrebno obratiti pažnju?

Kako povećati ekološku korist električnog automobila? 

Električno vozilo će proizvesti manje emisija od uporedivog automobila na benzinski pogon. Međutim, ako želite da generišete što je moguće bliže nuli emisiju iz kotača, nisu svi izvori električne energije jednaki. Ako želite da vaš primarni motiv u kupovini električnog vozila bude zelen, odnosno, ekološki, razmislite o tome da svoj automobil napajate obnovljivim izvorom energije koji možete da generišete kod kuće (poput sunčeve, vetrovske ili geotermalne energije).

Kada kupuju električno vozilo, vlasnici kuća često razmišljaju da ga uparuju sa sistemom solarnih panela na svom krovu da bi napunili svoj automobil. 

Vaša solarna ušteda može biti još veća kada uparite instalaciju sa električnim vozilom. Zašto? Instaliranje solarne energije znači da uklanjate ono što obično plaćate za benzin i napajate vozilo besplatnom električnom energijom koju proizvode vaši paneli. 

Možda ćete čak želeti da razmislite o prevelikom sistemu solarnih panela kako biste izgradili kapacitet za punjenje električnog vozila. Broj dodatnih panela koji će vam trebati za napajanje EV zavisiće od efikasnosti automobila, koliko često ga vozite i solarnog potencijala područja na kojem želite da instalirate.

Čak i ako ne možete da generišete sopstvenu obnovljivu energiju za vaš EV, svakako ćete uticati na ekološku korist električnih automobila samim korišćenjem istih. Ekološka korist električnih automobila je bitna, ali šta je još potrebno pored nje?

Foto: unsplash

Efikasnost električnih automobila

Izvan resursa koji se koristi za proizvodnju vaše energije, još jedan razlog zašto se električna vozila smatraju održivijima od tradicionalnih je taj što je efikasnost električnih automobila veća. Kada benzin u konvencionalnim vozilima izgori za pokretanje automobila, približno 17 do 21 procenta energije pretvori se u snagu automobila. S druge strane, električna vozila mogu da pretvore 59 do 62 procenta električne energije u pogon vozila.

Kada upoređuju EV opciju sa konvencionalnim benzinskim vozilom (ili čak hibridnom opcijom), kupci automobila takođe često procenjuju MPGe. EPA izračunava MPGe predstavljajući broj kilometara koje vozilo može preći s obzirom na istu (ili ekvivalentnu) količinu energije koja bi bila sadržana u jednom galonu benzina. Prosečni MPG automobila na benzinski pogon iznosi oko 40 km po galonu. 

Električna vozila koja su sada dostupna mogu imati četvorostruko veću efikasnost od konvencionalnih vozila. 

Bolje za životnu sredinu, bolje za vas

Potpuno električni automobili imaju nultu emisiju izduvnih gasova što ih čini zelenijim, čistijim i boljim za životnu sredinu od automobila na benzin ili dizel. Priključni hibrid spaja malu bateriju i elektromotor, tipičnog dometa od oko 48 km, sa benzinskim ili dizel motorom koji štedi gorivo. Priključni hibridi voženi u električnom režimu emituju nula emisije izduvnih cevi, a električni domet je unutar prosečne dnevne udaljenosti od 48 km.

Manje emisija znače smanjeni gasovi sa efektom staklene bašte, što omogućava svakoj zemlji da krene ka održivim, obnovljivim izvorima električne energije.

Sa novijom tehnologijom koja pomaže u stvaranju još ekološki prihvatljivijih baterija, napretkom u vodoniku i još efikasnijim, tišim EV motorima, budućnost vožnje je svetla i čista.

Kao što i sami možete zaključiti, ekološka korist električnih automobila je zaista velika. U narednim godinama će potražnja za električnim automobilima biti sve veća, a nadamo se i da će briga o sredini kao i svest o čistijem vazduhu biti još zastupljenija.