Naslovna Vesti Evropski konkurenti na kolenima pred kineskim proizvođačima električnih automobila – da li...

Evropski konkurenti na kolenima pred kineskim proizvođačima električnih automobila – da li je njihov strah opravdan?

751
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner
https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner

I vrapcima na grani je već odavno jasno da je protekla decenija ostala u znaku električnih automobila kao i napredovanju čitave ove industrije. Međutim, ono za šta se mislilo da je logičan sled okolnosti, nije se desilo! O čemu se zapravo radi?

Mnogi su bili ubeđeni da će tokom godina cena električnih automobila pasti, ali desilo se sasvim suprotno – cene su porasle svuda, osim u Kini!

Kineski proizvođači električnih automobila u ovome trenutku imaju veliku prednost nad evropskim i američkim, navodi firma za analizu tržišta JATO.

A u čemu se njihova prednost ogleda? Upravo u ceni električnih automobila!

Modeli marke Porsche ili Mercedes imaju svoje verne kupce i činjenica je da će ih uvek imati, ali u segmentu vozila za masovnu publiku, Kinezi su u prednosti – njihovim električnim automobilima toliko je pala cena da je kineska vlada smanjila subvencije za njihovu kupovinu. Da li se iko ovome nadao? Verujemo da nije!

Čak se i Volkswagenov električni SUV ID.4 susreo sa ozbiljnim problemima u Kini gde mu prodajni brojevi nisu idealni.

Prosečna cena električnog automobila u Evropi od 2011. porasla je za gotovo 10.000 evra na oko 42.600 evra – što je povećanje od 28 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama cena je čak porasla za 38 odsto u poslednjih deset godina. Sa druge strane, u Kini su se cene gotovo prepolovile, sa 41.800 evra u 2011. na 22.100 evra danas.

Zašto je to tako? Naime, dok su se Kinezi u protekloj deceniji fokusirali na jeftine automobile, evropski i američki proizvođači su ulagali u sve bolja i skuplja visokotehnološka električna vozila. Kao proizvod ovakve politike poslovanja, sada u Kini možete da kupite električni automobil već za 3.700 evra, dok u Evropi cene startuju tek od 15.740 evra. U SAD najjeftiniji model na struju košta od 24.800 evra. Ova razlika je i više nego očigledna!

Od čega se kompanije koje proizvode električne automobile u Evropi plaše? Da će kineski električni automobili zauzeti značajan tržišni udeo i napasti evropske konkurente. Trenutno su u Evropi dostupni kineski MG i Aiways, ali tek se očekuje invazija proizvođača iz Kine, kao što su Wey, Ora ili Nio.

Šta vi mislite, kako će se sve ovo završiti i da li će strah od propadanja doprineti tome da cene električnih automobila u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama padnu?